Felszámolják az iraki menekülttáborokat, tízezrek válnak földönfutóvá

Irak megkezdte a több tízezer embernek otthont adó menekülttáborok bezárását. A segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy ez egy második elvándorlási hullámot idézhet elő, aminek pedig súlyos következményei lehetnek.

Az Iszlám Állam terrorszervezet irakiak millióinak életét forgatta fel. Rengetegen menekültek el az erőszak elől, közülük sokan ma is a fent említett táborokban élnek. Vagyis éltek, amíg az iraki vezetés meg nem kezdte ezek felszámolását.

A Moszultól 25 kilométerre délre található Hammam al-Alil egyike a számos tábornak, amelyet még ebben a hónapban bezárnak. A műveletet egyébként az év elejére tervezték, de a koronavírus-járvány miatt mostanra halasztották. A moszuli menekültügyi és migrációs iroda vezetője elmondta, hogy minden kitelepített család 1,5 millió dináros (1263 dolláros) támogatást kapna az első évben az újrakezdéshez, a hatóságok pedig együttműködnek majd a nemzetközi segélyszervezetekkel annak biztosítása érdekében, hogy további segítséget kapjanak, miután letelepedtek.

A segélyszervezetek szerint azonban a folyamat nem lesz egyszerű: a legkiszolgáltatottabbakat nehéz lesz felkutatni, ha a szélrózsa minden irányába távoznak, ráadásul hazatérve néhányuk erőszakkal és letartóztatással is szembesülhet, ha vannak olyan rokonai, akik kapcsolatban állnak fegyveres csoportokkal, köztük az ISIS-szel.

A teljes cikk angol nyelven olvasható a Reuters oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek