Az összes ellenzéki képviselő lemondott Hongkongban

Hongkong összes ellenzéki törvényhozója lemond a posztjáról egy Pekingben született új határozat miatt, amely nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva lehetővé teszi a helyi hatóságoknak a képviselők közvetlen kizárását – adta hírül szerdán internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Wu Chi-wai, a hongkongi Demokrata Párt elnöke az után jelentette be az ellenzéki politikusok közös lépését, hogy szerdán, percekkel a Pekingben elfogadott határozat kihirdetését követően négy ellenzéki képviselőt azonnali hatállyal kizártak a hongkongi törvényhozásból.

„Az Alaptörvényben szerepel a hatalmi ágak különválasztása, de a központi kormányzat mai döntése azt jelenti, hogy ezt a szétválasztást elveszik tőlünk. A hatalom teljesen a központi kormányzat bábjaként működő kormányzó kezében összpontosul majd” – idézte a politikust, aki szerint a szerdai nap az „egy ország, két rendszer” végét jelenti.

A lap tudósítása szerint még hétfőn 19 ellenzéki törvényhozó közölte, hogy amennyiben bármelyiküket eltávolítják, mindannyian lemondanak tisztségükről.

Az Országos Népi Gyűlés – a pekingi törvényhozás – Állandó Bizottsága szerdán fogadta el a határozattervezetet, amely alapján azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében. A nemzetbiztonság veszélyeztetésének minősülhet egyebek mellett a hongkongi függetlenség gondolatának népszerűsítése vagy támogatása, Peking a város fölött gyakorolt szuverenitásának elutasítása, illetve külföldi erők bevonása a város ügyeibe. A döntés alapján a törvényhozók kizárását a hongkongi kormányzat közvetlenül jelentheti be.

A határozat közzététele után alig néhány perccel a hongkongi kormányzat bejelentette négy ellenzéki törvényhozó eltávolítását. A négy politikus mindegyikét júliusban már eltiltották a törvényhozói tanácsi választásokon való részvételtől, ám a szeptemberben esedékes választásokat végül a koronavírus-járványra hivatkozva egy évvel elhalasztották.

Újabb pofont kapott a hongkongi demokrácia

Carrie Lam hongkongi kormányzó az ellenzéki törvényhozók lemondásának hírére kizárta annak lehetőségét, hogy időközi választásokat tartsanak a megüresedett helyek betöltésére, megerősítve, hogy a legközelebbi törvényhozó választásokat kilenc hónap múlva rendezik meg.

A központi kormányzat hongkongi képviseleti irodája aláhúzta: Hongkong Kína különleges közigazgatási státusszal bíró területe. Mind a hongkongi alaptörvény, mind pedig a kínai alkotmány megköveteli, hogy a hongkongi politikusok ragaszkodjanak a „Szeresd az országot és szeresd Hongkongot” elvhez – tették hozzá.

A kínai központi kormányzat június 30-án új nemzetbiztonsági törvényt vezetett be Hongkongra vonatkozóan, amely egyebek mellett tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint sok külföldi kormányzat is kifogásolja amiatt, mert szerintük a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

Nagyon szigorú lett a hongkongi nemzetbiztonsági törvény

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »