Nagyot ment a német GDP a harmadik negyedévben

Németország hazai összterméke (GDP) minden korábbinál nagyobb mértékben, 8,2 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest – közölte pénteken a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye a fogyasztás és az export növekedése, illetve a beruházások élénkülése révén javult a július-szeptemberi időszakban.

A német gazdaság elkezdett kilábalni a koronavírus-világjárvány okozta válságból, de a GDP így is 4,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbitól, a 2019 harmadik negyedévében elért szinttől – áll a Destatis jelentésében.

A kormány várakozása szerint a következő két év a fellendülés időszaka lesz; jövőre 4,4 százalékkal, 2022-ben pedig 2,5 százalékkal növekedik a GDP, és a német gazdaság 2021-2022 fordulóján éri el a járvány előtti szintet. Mindez azonban csak akkor lehetséges, ha sikerül megfékezni és ellenőrzés alatt tartani a koronavírus terjedését – hangsúlyozta Peter Altmaier gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján.

A kormány minden eddiginél nagyobb szabású, valamennyi programot együttvéve több mint ezermilliárd eurós gazdasági stabilizációs és növekedésösztönző csomagot állított össze a járvány hatásainak ellensúlyozására. Az új adatok azt jelzik, hogy “érdemes volt időben és erőteljesen reagálni” – emelte ki Olaf Scholz pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy “sokkal jobban állunk”, mint ahogy tavasszal sejteni lehetett.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply