Egyre inkább kritikussá válik a járványhelyzet Olaszországban

A lombardiai sürgősségi osztályok vezetője kedden a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt, miközben a kormány ötmilliárd eurót különített el a korlátozásoktól sújtott vendéglátás megsegítésére.

Guido Bertolini, a lombardiai kórházak sürgősségi osztályainak vezetője úgy vélte, szükségessé vált a régió azonnali lezárása, mégpedig minden tevékenység leállításával, ahogy az márciusban is történt. Giuseppe Sala milánói polgármester kijelentette, hogy a döntést a következő két hétben hoznák meg, ha a helyzet tovább rosszabbodik.

Újfent a járvány-terjedés ismételt gócpontjának számító Lombardiában regisztrálták a legtöbb új beteget, több mint ötezret egy nap alatt. Második helyen Campania tartomány áll, napi majdnem háromezer esettel.

Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a római egészségügyi tárca szakértője kijelentette, hogy Milánót és Nápolyt azonnal le kell zárni, ugyanis ezekben a városokban terjed a leggyorsabban a betegség; Milánóban a munkakapcsolatok sűrűsége, Nápolyban pedig az intenzív társadalmi élet miatt. A „legfertőzöttebb” városok között tartják számon Genovát is.

Országosan egy nap alatt 21 994 új fertőzöttet szűrtek, 221 beteg pedig életét vesztette. Az aktív betegek száma meghaladja a 255 ezret, a halottaké elérte a 37 700-at, kórházban majdnem 14 ezren vannak; több mint 1400-an intenzív osztályon. Az intenzív osztályok kevesebb mint hétszáz beteget tudnak még fogadni a nem Covid-19 betegekkel együtt. A halottak száma és az intenzív osztályra egy nap alatt bekerült 127 beteg a járvány terjedésének kezdeti, március eleji időszakát idézi.

A húsz olasz tartományból nyolc lépte túl az egészségügyi veszélyességi szintet. A Közegészségügyi Intézet (Iss) az idős korosztály védelmét hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a lakosság egynegyede hatvanöt év feletti.

Hétfőtől lépett életbe a vendéglátóipart sújtó korlátozás, amelynek értelmében a bároknak, presszóknak és éttermeknek este hat órakor be kell zárniuk. Az intézkedések nyomatékosítására Rómában például éjszakára lezárják az ismertebb tereket is, hogy a fiatalok ne tudjanak összegyűlni.

A kormány kedden ötmilliárd eurós csomagot fogadott el a vendéglátás támogatására: a vendéglátóhelyeket március előtti bevételük legalább százötven százalékkal megnövelt összegével támogatják, de maximum százötvenezer euróig. Emellett havi ezer euróra emelték az idegenforgalomban, valamint a kulturális ágazatban munka nélkül maradtak támogatását, továbbá január 31-ig befagyasztották az elbocsátásokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »