Bidenomics: a jó, a rossz és az ismeretlen

Donald Trump az első elnökjelölti vita során azt mondta, hogy ellenfele, Joe Biden engedni fog a baloldal követelésének, ami megbénítja majd a vállalkozásokat. Bár ezt a félelmet egyes üzleti vezetők is osztják, ez korántsem igaz.

De nézzük is meg, hogyan nézne ki a “Bidenomics”, azaz a Joe Biden nevével fémjelzett amerikai politika.

A jó: Biden gazdasági tervei aligha mondhatók szocialistának; bármit mondjanak is róla ellenlábasai, nem fogja “gyökeresen átalakítani” az amerikai gazdaságot. Tervei közt szerepel:

  • egy 3 billió dolláros gazdaság-helyreállítási csomag, amely a koronavírus-járvány negatív hatásait hivatott ellensúlyozni;
  • a Trump által bevezetett bevándorlási és vízumkorlátozások lazítása;
  • a Kínával folytatott kereskedelmi feszültségek enyhítése és egy együttműködőbb külpolitikai megközelítés, különösen a koronavírus-vakcina kapcsán;
  • továbbá a minimálbér megemelése, illetve az oktatásra, az egészségügyre és a lakhatásra fordított összegek növelése.

Bár elemzők szerint mindez az állami kiadások 3 százalékos növekedéséhez és a vállalati nyereség akár 12 százalékos csökkenéséhez vezethet, egyúttal amerikaiak milliói számára jelentheti az életszínvonal javulását.

A kockázat: Biden nem elég merész, így nem biztos, hogy képes lesz megoldani az ellentmondásos célkitűzéseket, mégpedig úgy, hogy közben meg akarja védeni a vállalkozásokat is. A bátorság hiánya ráadásul a legtöbb bel- és külpolitikai területen megmutatkozik, legyen szó akár a klímaváltozásról vagy a kereskedelemről.

A lényeg: Biden megközelítésének fent taglalt kettőssége lehet, hogy csupán a kampánystratégia része, ugyanakkor ha elnökként meg akarja őrizni az Egyesült Államok globális vezető pozícióját, akkor mind belföldön, mind külföldön kénytelen lesz ténylegesen merészebb politikákat alkalmazni.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The Economist oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: The Economist / Kitekintő

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »