Egy maréknyi államon múlhat az amerikai elnökválasztás kimenetele

Egyelőre nem tudni, hogy ki irányíthatja majd Washingtont a következő négy évben, azonban egyre szűkül azon államoknak a köre, amelyeknél még mindig nem körvonalazódik a valószínű végeredmény.

Elég például csak azt megnézni, hol költenek a legtöbbet az elnökjelöltek: a Politico megvizsgálta, hogy a kampánycsapatok hol sugározzák a legtöbb tévéhirdetést, Donald Trump és Joe Biden hová látogat el, illetve hogyan mozognak a közvélemény-kutatások a 2020-as választás legvitatottabb államaiban.

A folyamatosan frissülő statisztikáiból érdekes dolgok derülnek ki:

  • Bár most úgy tűnik, Ohiót Trump viszi, soha egyetlen republikánus jelölt sem nyerte el az elnöki tisztséget anélkül, hogy ezt az államot a magáénak tudhatta volna, és Trumpot 2016-ban igencsak megizzasztották az itteni választók.
  • Majdnem biztos, hogy Texas nem “kékül be” – kivéve talán, ha Biden elsöprő győzelmet arat -, ugyanakkor a statisztikák alapján kitűnik, hogy az állam politikai szempontból elég gyorsan változik.
  • Észak-Karolina lehet az az állam, ahol a jelöltek a legtöbb pénzt költik, itt ugyanis egyúttal szenátusi és kormányzóválasztást is tartanak. Trump számára kulcsfontosságú az itteni győzelem.
  • A papírforma 1992 óta az, hogy aki Floridát viszi, az lesz az elnök – ez az állam adja a harmadik legtöbb elektort az országban. (Más fejlett demokráciáktól eltérő módon az Egyesült Államokban nem közvetlenül választják meg a kormány-, illetve államfőt, hanem az 538 elektorból álló elektori kollégium dönt az elnök személyéről. Az angolul electoral college-ként ismert testületben az amerikai alkotmány minden tagállamnak a képviselőivel és szenátoraival megegyező számú elektort allokál.)
  • Trump megválasztása felgyorsította a politikai változásokat Arizonában, ahol jelenleg – negyed évszázad óta először – bizonytalan az elnökválasztás kimenetele.

A témáról részletesebben a Politico oldalán olvashat.

Tovább olvasom →

 

https://www.instagram.com/p/CE7Xb3YJtaw/
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Politico / Instagram / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »