Fauci: a nyájimmunitás nem megoldás

Ha hagynánk, hogy a koronavírus ellenőrizetlenül “menjen át” az amerikai lakosságon, azaz az lenne a cél, hogy minél több ember megfertőzödjön az úgynevezett nyájimmunitás elérése érdekében, az sok felesleges halálesetet okozna, ezért ez az elképzelés “nonszensz és veszélyes” – figyelmeztetett Dr. Anthony Fauci, a Fehér Ház egészségügyi tanácsadója.

“Megmondom, hogy pontosan mit érzek ezzel kapcsolatban” – mondta Fauci a CNBC-nek arra a kérdésre válaszolva, hogy a nyájimmunitás életképes stratégia lehet-e az Egyesült Államokban. “Őszintén szólva ez az elképzelés a lehető legrosszabb megoldás, és bárki, aki tud valamit az epidemiológiáról, azt mondaná, hogy ostobaság és nagyon veszélyes” – fogalmazott.

Közösségi vagy nyájimmunitásról akkor beszélhetünk, ha elegendő ember fertőződött meg ahhoz, hogy megállítsa a kórokozó terjedését. Ehhez egy populáció 60-80 százalékának immunitása szükséges, hogy megóvja azokat, akik nem fertőződtek meg. Amerikai egészségügyi szakértők szerint azonban ez még nagyon távoli, lévén a lakosság legnagyobb része nem volt kitéve a vírusnak, még azokon a területeken sem, ahol a fertőzés erősen elterjedt. A jó hír, hogy a közösségi immunitás – a természetes megfertőződés mellett – védőoltással is elérhető, ugyanis a lényeg az, hogy az emberek szervezete antitesteket kezdjen termelni.

Mindezen aggodalmak ellenére a Fehér Ház tisztviselői előszeretettel emlegetik a “Nagy Barrington Nyilatkozat” elnevezésű online mozgalmat, amely támogatja a nyájimmunitást. És noha Alex Azar egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy a közösségi immunitás “nem az amerikai kormány stratégiája a koronavírus tekintetében”, a Nagy Barrington Nyilatkozat szerint ha a kevésbé veszélyeztetett lakosság átesne a fertőzésen, azáltal megvédhetnék a veszélyeztetett csoportokat, például az idősotthonok lakóit.

Dr. Fauci szerint azonban ez “egyszerűen nem működne”, ugyanis a lakosság körülbelül egyharmadánál fennáll a veszélye, hogy a Covid-19 súlyos mellékhatásai lépnek fel. “Mire elérnénk a nyájimmunitást, rengeteg ember vesztené életét feleslegesen” – magyarázta.

  • Újra gyorsul a járvány terjedése
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma; a járványhelyzet csak Missouriban és Vermontban javul, mindenütt másutt folyamatosan romlik. A legfrissebb adatok szerint az országban 8,27 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek, és a 221 ezret is meghaladja a járvány halálos áldozatainak száma.

Új erőre kapott a járvány az Egyesült Államokban

Koronavírus: nagy gondok lehetnek télen az USA-ban

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »