Izraelt kettészakította a koronavírus-járvány

A koronavírus-járvány elszakította az óvintézkedéseket jelentős részben megtagadó ultraortodoxokat Izrael többi részétől, azaz azoktól, akik jobbára betartják a korlátozásokat – jelentette a helyi média.

Csütörtökről péntekre virradóra jelentős összecsapások zajlottak az ultraortodox, vagyis haredi Modiin Illit nevű városban a rendőrök és a vallásos hívek között. A hívők az utasításokat megszegve megnyitottak egy zsinagógát, amelyben több tucat férfi imádkozott, és mellette a szabad levegőn több százan egymást kézen fogva, énekelve körtáncot jártak, alig néhányan viselve maszkot. A tömegoszlatásra megjelent rendőrökkel a hívők megtagadták az együttműködést, majd közelharc bontakozott ki, amelyben 13 haredi fiatalt őrizetbe vettek.

A 12-es kereskedelmi televízió csütörtök esti híradójában bemutatott egy titokban készült hangfelvételt, amelyen a városért felelős rendőrtiszt azt kéri az előírásokat áthágó, a zsinagógákban, zárt helyen tömegesen imádkozó frakció vezetőitől, hogy a rendőrautó érkezésekor hagyják el az épületet, és akkor a rendőrség bírságolás, letartóztatás nélkül távozik, ők pedig később visszatérhetnek. Az eset nyilvánosságra kerülése után belső vizsgálatot indítottak az érintett rendőrtiszt ellen.

Az izraeli lapok az elmúlt héten hasonló, a rendőrséggel kötött háttéralkukról számoltak be a jeruzsálemi ultraortodox negyedekben is, ahol a más években megszokott módon idén is hatalmas közösségi imahelyeket ácsoltak a szombaton véget érő, egyhetes sátoros ünnepekre.

A gyülekezési tilalom tömeges be nem tartását és be nem tartatását, a maszkviselés és a távolságtartás elmulasztását, valamint a tömegben zárt épületekben tartózkodást a járványügyi adatok is tükrözik. Az egészségügyi hatóságok szerint az ultraortodox Bné Brakban például a lakosság közel egyharmada már átesett a koronavírus-fertőzésen, miközben a szerológiai vizsgálatokból országosan csak öt százalék körüli arányt becsülnek.

Az egészségügyi minisztérium koronavírus-adatokat közlő honlapja szerint a haredi települések továbbra is kiugróan élen járnak a fertőzöttek arányában, de a 12-es tévé szakértője szerint az országos zárlat harmadik hetében körükben is tapasztalható csekély mértékű csökkenés. A vírushordozónak bizonyuló minták aránya szerdán 23 százalékra csökkent a korábbi harminc százalék körüliről, miközben országos szinten a zárlat elején mért közel 14 százalékról az utoljára szeptember elején rögzített 8 százalékra esett ez a mutató.

Sikeresen birkóztak meg a járvánnyal a beduin településeken, ahol a nyár végén kiugróan magas volt a fertőzöttek aránya, és az arab városokban is, ahol korábban a tömeges esküvők miatt ugrott meg a vírushordozók és a betegek száma.

Roni Gamzú koronavírus-ügyi kormánybiztos a 12-es tévének azt nyilatkozta, hogy a kormány jövő heti ülésén a szigorú országos zárlat befejezését fogja kérni, és helyette a differenciált járványkezelést alkalmazná, azaz csakis a különösen fertőzött, vagyis a haredi városokban tartaná fenn a kijárási korlátozásokat. Korábban Benjámin Netanjahu miniszterelnök politikai okokból – az ultraortodox pártok támogatásának megtartása érdekében – megtagadta ezt a megkülönböztetést.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 286 393-an fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. A teljes zárlat igen hatékonynak tűnik a nem ultraortodoxok körében, csütörtökön „csak” 3 692 új fertőzöttet regisztráltak közel 47 000 tesztből, és jelenleg 59 347 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta  betegségben február óta 1864-en haltak meg az országban, jelenleg 1563 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük 852-en súlyos állapotban vannak, 241 ember van lélegeztetőgépen.

Forrás: MTI

Friss hírek