Visszaszorulóban a járvány Izraelben

Tovább csökkent a koronavírus-járvány hevessége Izraelben, noha kedden még mindig több mint négyezer új fertőzöttet találtak, és egy héttel meghosszabbították a rendkívüli járványhelyzetet – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet szerdán.

Az utóbbi napokban csökkent a pozitív esetek aránya az elvégzett tesztek között: szerdán az arány 10,5 százalékos volt, amely két hete még 13-14 százalék körül járt. Az egészségügyi minisztérium illetékesei szerint ez azt jelzi, hogy visszaszorulóban van a járvány az országos zárlat harmadik hetében, noha a 12-es kereskedelmi televízió híradása szerint az ultraortodoxok körében a tesztek közel negyede továbbra is pozitív eredményt mutat.

A kormány kedd este telefonos szavazással újabb egy héttel meghosszabbította a rendkívüli járványhelyzetet, amely szerint továbbra is csak legfeljebb ezer méterre lehet elhagyni a lakóhelyet, és csakis ebben a körzetben lehet tüntetni, illetve imádkozni.

A szigorú szabályok ellenére – és részben ezekkel szemben – ismét tömegek vonultak az utcákra és a kereszteződésekbe kedd este, és több száz helyi tüntetésen követelték Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását. Súlyos összecsapások voltak a rendőrök és a sátoros ünnepen gyülekező ultraortodox vallásos tömeg között Jeruzsálemben és a harediek Modiin Illit nevű városában is.

A helyi médiában elsősorban a jelentős köztisztviselők és a politikusok szabálysértéseit taglalják, ugyanis sorra derült ki róluk az utóbbi napokban, hogy megszegték a gyakran általuk megszavazott szigorú korlátozásokat. Nadav Argamanról, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetőjéről is megírták, hogy a sátoros ünnepen vendégül látta rokonait otthonában, noha idén ez szigorúan tilos.

Roni Gamzú koronavírus-ügyi kormánybiztos szerint a kormányzat emberei és a politikusok sorozatos lebukása jelentősen aláásta a lakosság bizalmát vezetőikkel, valamint a szabályok betartásának fontosságával szemben.

A közbizalom elvesztését jelzik a 12-es tévé kedd esti híradójában bemutatott új közvélemény-kutatási adatok. A Netanjahu vezette jobboldali kormányzó Likud párt mandátumainak száma 26-ra csökkenne a 120 tagú kneszetben a jelenlegi 36-ról, ha most tartanák a választásokat, viszont a Likudot megközelítve 23-ra nőne a Naftali Bennet vezette Jobbra (Jamina) párt képviselőinek száma a mai 5-ről.

Az ellenzékben lévő Bennet az utóbbi hónapokban minden közszereplése alkalmával csakis a koronavírus-válság kezelésével kapcsolatos javaslatokat és bírálatokat közölt, és tartózkodott a napi politikai harcoktól, miközben Netanjahut elsősorban azért bírálják a helyi médiában, mert a koronavírus ügyeit elhanyagolva saját politikai túlélésével és napi politikai ügyekkel foglalkozik.

A 12-es tévé mérése szerint a járvány kezelése kapcsán a lakosság 65 százaléka elégedetlen a kormányfővel. A pandémia első, tavaszi hullámának végén több mint 60 százalék volt elégedett a miniszterelnök tevékenységével.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 278 932-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Kedden 4682 új esetet regisztráltak; az egészségügyi minisztérium honlapja jelenleg 61 927 aktív fertőzöttet tart nyilván.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 1806-an vesztették életüket az országban. Kórházban jelenleg 1618 koronavírusos beteget ápolnak országszerte, közülük 879-en súlyos állapotban vannak, 240 embert pedig lélegeztetőgépre kellett tenni.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »