Visszaszorulóban a járvány Izraelben

Tovább csökkent a koronavírus-járvány hevessége Izraelben, noha kedden még mindig több mint négyezer új fertőzöttet találtak, és egy héttel meghosszabbították a rendkívüli járványhelyzetet – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet szerdán.

Az utóbbi napokban csökkent a pozitív esetek aránya az elvégzett tesztek között: szerdán az arány 10,5 százalékos volt, amely két hete még 13-14 százalék körül járt. Az egészségügyi minisztérium illetékesei szerint ez azt jelzi, hogy visszaszorulóban van a járvány az országos zárlat harmadik hetében, noha a 12-es kereskedelmi televízió híradása szerint az ultraortodoxok körében a tesztek közel negyede továbbra is pozitív eredményt mutat.

A kormány kedd este telefonos szavazással újabb egy héttel meghosszabbította a rendkívüli járványhelyzetet, amely szerint továbbra is csak legfeljebb ezer méterre lehet elhagyni a lakóhelyet, és csakis ebben a körzetben lehet tüntetni, illetve imádkozni.

A szigorú szabályok ellenére – és részben ezekkel szemben – ismét tömegek vonultak az utcákra és a kereszteződésekbe kedd este, és több száz helyi tüntetésen követelték Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását. Súlyos összecsapások voltak a rendőrök és a sátoros ünnepen gyülekező ultraortodox vallásos tömeg között Jeruzsálemben és a harediek Modiin Illit nevű városában is.

A helyi médiában elsősorban a jelentős köztisztviselők és a politikusok szabálysértéseit taglalják, ugyanis sorra derült ki róluk az utóbbi napokban, hogy megszegték a gyakran általuk megszavazott szigorú korlátozásokat. Nadav Argamanról, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetőjéről is megírták, hogy a sátoros ünnepen vendégül látta rokonait otthonában, noha idén ez szigorúan tilos.

Roni Gamzú koronavírus-ügyi kormánybiztos szerint a kormányzat emberei és a politikusok sorozatos lebukása jelentősen aláásta a lakosság bizalmát vezetőikkel, valamint a szabályok betartásának fontosságával szemben.

A közbizalom elvesztését jelzik a 12-es tévé kedd esti híradójában bemutatott új közvélemény-kutatási adatok. A Netanjahu vezette jobboldali kormányzó Likud párt mandátumainak száma 26-ra csökkenne a 120 tagú kneszetben a jelenlegi 36-ról, ha most tartanák a választásokat, viszont a Likudot megközelítve 23-ra nőne a Naftali Bennet vezette Jobbra (Jamina) párt képviselőinek száma a mai 5-ről.

Az ellenzékben lévő Bennet az utóbbi hónapokban minden közszereplése alkalmával csakis a koronavírus-válság kezelésével kapcsolatos javaslatokat és bírálatokat közölt, és tartózkodott a napi politikai harcoktól, miközben Netanjahut elsősorban azért bírálják a helyi médiában, mert a koronavírus ügyeit elhanyagolva saját politikai túlélésével és napi politikai ügyekkel foglalkozik.

A 12-es tévé mérése szerint a járvány kezelése kapcsán a lakosság 65 százaléka elégedetlen a kormányfővel. A pandémia első, tavaszi hullámának végén több mint 60 százalék volt elégedett a miniszterelnök tevékenységével.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 278 932-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Kedden 4682 új esetet regisztráltak; az egészségügyi minisztérium honlapja jelenleg 61 927 aktív fertőzöttet tart nyilván.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 1806-an vesztették életüket az országban. Kórházban jelenleg 1618 koronavírusos beteget ápolnak országszerte, közülük 879-en súlyos állapotban vannak, 240 embert pedig lélegeztetőgépre kellett tenni.

Forrás: MTI

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »