Továbbra is padlón van a brit gazdaság

A pénteken ismertetett friss adatok szerint az elemzői várakozásoknak nem egészen a felével nőtt augusztusban a brit gazdaság teljesítménye, amely továbbra is jelentősen elmarad az év eleji szinttől.

A brit statisztikai hivatal beszámolója szerint a hazai össztermék (GDP) az utolsó nyári hónapban 2,1 százalékkal emelkedett havi összevetésben. Júliusban 6,4 százalékos, júniusban 9,1 százalékos, májusban 2,7 százalékos havi növekedést mértek. Augusztusra az elemzői konszenzus átlaga 4,6 százalékos havi GDP-gyarapodást valószínűsített.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy a negyedik hónapja tartó folyamatos növekedés ellenére a brit hazai össztermék értéke – jóllehet 21,7 százalékkal magasabb az áprilisi mélypontnál – még mindig 9,2 százalékkal elmarad a februári szinttől.

Az ONS végleges adatai szerint az idei második negyedévben 19,8 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék az első negyedévhez mérve. Ez példátlan mértékű visszaesés azóta, hogy 1955-ben megkezdődött a negyedéves összevetésű GDP-adatok rendszeres közlése Nagy-Britanniában. A júniussal zárult három hónap a második olyan negyedév volt egymás után, amelyben visszaesett a brit gazdaság teljesítménye, az idei első naptári negyedévben ugyanis 2,5 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék. Ez azt jelenti, hogy a brit gazdaság hivatalosan is recesszióban van, a konszenzusos meghatározás szerint ugyanis egy gazdaság akkor kerül technikai recesszióba, ha teljesítménye két egymást követő negyedévben csökken.

A Brexit és a járvány kombinációja kicsinálja a brit gazdaságot

Egy picit mégis jobb lett a második negyedéves brit GDP-adat

A statisztikai hivatal pénteki ismertetése szerint ugyanakkor az augusztussal zárult három hónapban – mozgó három havi összevetésben mérve – 8 százalékkal emelkedett a brit hazai össztermék értéke, tükrözve, hogy a kormány a nyáron elkezdte a március végén elrendelt szigorú járványellenes korlátozások fokozatos feloldását. Az ONS mérése szerint ebben a három hónapban a brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor 7,1 százalékkal nőtt, a hivatal ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szolgáltatási ágazat teljesítménye a vizsgált időszakban még mindig 9,6 százalékkal elmaradt a februári szinttől.

Sokáig tart, míg talpra áll a brit gazdaság

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a brit gazdaság egésze is csak évek múlva hozza be a koronavírus-válság okozta súlyos veszteségeket. Ruth Gregory, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó vezető közgazdásza az új GDP-adatok pénteki ismertetése után összeállított előrejelzésében közölte: jóllehet a brit gazdaság a tavaszi GDP-zuhanás 64 százalékát négy hónap alatt behozta, a fennmaradó 36 százalék elérése akár 2022 végéig is eltarthat.

A közgazdász szerint a Capital Economics várakozása az, hogy a Bank of England a jövő év végéig 250 milliárd fonttal emeli mennyiségi enyhítési keretét, és ebből 100 milliárd fontnyi emelést már novemberben bejelent.

A brit jegybank monetáris tanácsa márciusban, a koronavírus-válság elhatalmasodásának kezdetén két, soron kívüli ülésen 0,75 százalékról a jelenlegi 0,10 százalékos mélységi rekordra csökkentette az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról két lépésben 745 milliárd fontra növelte a mennyiségi enyhítés keretét. Ebből a bank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat. A 300 milliárd fontos pótlólagos jegybanki likviditás a brit hazai össztermék tavalyi éves értékének több mint a tíz százaléka.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »