Egyre aggasztóbb a brit és a francia járványhelyzet

A brit egészségügyi hatóságok több mint 14 ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki egy nap alatt, míg Franciaországban a napi esetszám csaknem három hete 10 ezer felett mozog.

A brit egészségügyi minisztérium összesítése alapján a kedd estig eltelt 24 órában 14 542 koronavírusteszt eredménye lett pozitív. Ez a legmagasabb napi fertőzésszám azóta, hogy Nagy-Britanniában tömegessé vált a koronavírus-szűrés.

Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója minapi sajtótájékoztatóján azonban hangsúlyozta: a napi fertőzésszám jelenlegi emelkedése azt is tükrözi, hogy összehasonlíthatatlanul több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a korabeli szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát.

Sir Patrick kijelentette: nagyon valószínű, hogy a márciusi-áprilisi tetőzés idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma Nagy-Britanniában, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke, napi öt-hatezer volt azonosítható. Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség; a jelenlegi napi tesztelési kapacitás meghaladja a 300 ezret.

Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette: Nagy-Britannia jó úton halad annak a célnak a teljesítése felé, hogy október végéig 500 ezerre emelkedjen a naponta elvégezhető koronavírustesztek száma.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint Nagy-Britanniában eddig 23,8 millió koronavírustesztet végeztek el; ezek közül 530 113-nak az eredménye lett pozitív. A halálos áldozatok száma 42 445. A kedd esti adatok alapján az előző egy napban 76-an haltak meg Nagy-Britanniában a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

Franciaországban továbbra is 10 ezer felett az új fertőzöttek száma

Franciaországban 10 489 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, s miközben Párizsban életbe léptek az újabb korlátozások a vendéglátóhelyeken és a felsőoktatási intézményekben, az intenzív ágyak mintegy negyven százalékát a Covid-19 betegség súlyos formájában szenvedő betegek foglalják el – közölte kedd este a francia egészségügyi minisztérium.

A napi esetszám csaknem három hete 10 ezer felett mozog, s a járvány kezdete óta kedden 634 763-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 66-tal 32 365-re nőtt. A kórházban ápoltak száma 104-gyel nőtt hétfő óta: jelenleg 7398 fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 1426-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, számuk 11-gyel emelkedett hétfő óta, s csaknem ezerrel az elmúlt egy hónapban.

Jelenleg Párizsban és az elővárosokban a legsúlyosabb a helyzet, ahol az intenzív ágyak 40 százalékán koronavírusos fertőzöttek fekszenek. Hétfőn még csak 37 százalékos volt az arány. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a legsűrűbben lakott franciaországi régióban, a 12 millió lakosú fővárosi agglomerációban (Párizsban és a környező nyolc megyében) 2393 fertőzött van kórházban, s közülük 449-en fekszenek intenzív osztályon, azaz az országban ápolt súlyos betegek harmada.

Szakemberek arra számítanak, hogy két hét múlva a fővárosi intenzív ágyaknak már a felén koronavírusos betegek lesznek. Emiatt egyes intézmények már megkezdték a nem sürgős sebészeti beavatkozások elhalasztását. A kórházi adatok a legfontosabb mutatók a járvány alakulásában, miután a járványügyi korlátozások elsődleges célja az, hogy a kórházakat ne terheljék le a koronavírusos fertőzöttek, és az intézmények képesek legyenek ellátni más betegségben szenvedőket is.

A legtöbb járványgóc jelenleg az egyetemeken alakul ki, ezért a felsőoktatási intézményekben felére csökkentették a tantermekben és az előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát, az esti szórakozás megakadályozása érdekében pedig Párizsban a bárok a következő két hétben egyáltalán nem nyithatnak ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply