Gyorsul a járvány terjedése, Európa-szerte szigorítanak a kormányok

Az 5,8 milliós olaszországi Campania tartományban ismét kötelezővé tették a köztéri maszkviselést a koronavírus-járvány gyorsuló terjedése miatt, miközben Franciaországban ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma: több mint 16 000 esetet regisztráltak.

Olaszország

Az olaszországi Campania tartományban ismét kötelezővé tették a köztéri maszkviselést, miközben a csütörtök esti adatok szerint országosan tovább emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma.

Az 5,8 milliós tartomány egész területén kötelezővé tették a szájmaszk használatát, s nem csak zárt térben, hanem a szabadban, így az utcákon is. A védőeszközt abban az esetben is viselni kell, ha két személy között biztosított a legalább egyméteres távolság. A kötelező szájmaszkhasználat eredetileg március 10. és június 22. között volt érvényben.

„Ha el akarjuk kerülni az újbóli lezárásokat, muszáj ismét szigorítani az óvintézkedéseket” – hangoztatta Vincenzo De Luca tartományi elnök. Döntését azzal indokolta, hogy az iskolakezdés óta emelkedett a fertőzöttek száma.

Újfent kötelezővé tették a szájmaszk használatát az északkeleti Genova belvárosában is, miután a Liguria régióban szerdán kiszűrt 108 új betegből 63-at a sikátoros genovai centrumban diagnosztizáltak. Negyven esetben a fertőzés „véletlenszerűen” történt, a kontaktkeresés során nem sikerült családtagokkal, munkatársakkal, ismerősökkel való kapcsolatot kimutatni. A polgármester szerint a szigorítás az esetleges gócpont kiszélesedésének megfékezését célozza.

Emellett meghosszabbították a kötelező szabadtéri szájmaszkviselést a szintén liguriai La Spezia városában is, ahol szeptember 11-én vezették be, miután egy hét alatt majdnem ezer új beteget szűrtek ki. Péntektől hatéves kortól mindenki számára és mindenhol kötelező a szájmaszk a pugliai Foggia városában is. A hétvégére lezárják a kereskedelmi központokat.

Az egészségügyi tárca adatai szerint országosan több mint százháromezer vírustesztet végeztek el egy nap alatt, és 1786 új beteget szűrtek ki az előző napi 1640-hez képest. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 47 ezret, intenzív osztályon 246-an vannak, de számuk egy nap alatt csupán kettővel emelkedett. Huszonhárom beteg veszítette életét, így a halálos áldozatok száma 35 781-re emelkedett. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 304 323-at. Az új betegek életkorának átlaga ötven év fölé emelkedett, a halottaké továbbra is nyolcvan évnél magasabb.

A legtöbb új fertőzöttet, 248-at, Venetóban szűrték ki, 236-ot Lazióban, 229-et pedig Lombardiában, ahol a legtöbben, tízen haltak meg egy nap alatt a betegek közül. Szakértők a SkyTg24 hírtelevízióban kijelentették: a következő tíz napban a járvány terjedésének erősödését várják Olaszországban is. Egyre több óvodai és iskolai osztályt helyeznek karanténba.

Nagy-Britannia

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzöttségi számot regisztrálták csütörtökön Nagy-Britanniában; az egészségügyi minisztérium tegnap esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 6634 új fertőzöttet azonosítottak.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány áprilisi tetőzése idején mértek ennél magasabb, 6500 feletti napi fertőződési számot is, de a minisztérium szakértői hangsúlyozzák, hogy az akkori tesztelési kapacitás a jelenleginek hozzávetőleg az 5-8 százaléka volt. Akkoriban 15-20 ezer napi koronavírusteszt elvégzésére volt lehetőség; az egészségügyi tárca csütörtöki adatai szerint a jelenlegi napi szűrési kapacitás megközelíti a 300 ezret. A minisztérium szakértőinek becslése szerint az áprilisi tetőzés idején az új koronavírus-fertőzöttek száma valójában napi 100 ezer felett járt az országban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) széles körű felmérésekre alapozott számításai szerint a jelenlegi, sokkal nagyobb szűrési kapacitás a naponta előforduló új fertőződések felét mutatja ki, de az új koronavírus-fertőzöttek napi száma így sem sokkal több az áprilisi tetőzési időszakra valószínűsített szám 10-12 százalékánál.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint az előző egy napban 40-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Ez július 14-e óta a legmagasabb napi halálozási szám – aznap 44-en haltak meg -, áprilisban azonban voltak olyan időszakok, amikor naponta 1200-nál több halálos áldozata volt a betegségnek Nagy-Britanniában. Csütörtök estére átlépte a 19 milliót a brit egészségügy által eddig elvégzett koronavírustesztek száma; ezek közül 416 363-nak az eredménye lett pozitív. A halálos áldozatok száma 41 902.

A brit közlekedési minisztérium csütörtök este bejelentette, hogy levette a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról Szlovákiát, Dániát is Izlandot, mivel a brit kormány megítélése szerint nőtt a koronavírus-fertőzés behurcolásának kockázata ezekből az országokból. A brit kormány sorra veszi le erről a listájától a közép- és kelet-európai országokat a koronavírus-járvány terjedésére hivatkozva.

Franciaország

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzés napi esetszáma Franciaországban: az elmúlt 24 órában 16 096 új esetet regisztráltak – közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium. Az előző rekord szerdán volt több mint 13 ezer napi esetszámmal.

A járvány erősödésére utal az is, hogy a pozitív tesztek aránya fokozatosan emelkedik: csütörtökön a szűrések 6,5 százaléka bizonyult pozitívnak, míg egy héttel ezelőtt még csak 5,4 százalékos volt az arány.

Az egészségügyi tárca arra is figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma csütörtökön ezer fölé nőtt, amire június 8-a óta nem volt példa. Kórházban 5932 beteget ápolnak, számuk 136-tal nőtt az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépre szerda óta 43 új beteg került, az elhunytak száma pedig 52-vel 31 511-re emelkedett. A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen. A közlemény azt is kiemelte, hogy a kórházi betegfelvétel is exponenciálisan nő, és a Covid-19 fertőzés már nem kizárólag a fiatalok körében, hanem a veszélyeztetettebb 65 év feletti korosztályban is egyre erősebben terjed.

Csütörtök este a vendéglátóipar érdekvédelmi szervezetei jelezték, hogy gyorsított eljárásban keresetet nyújtanak be a kormány ellen, amiért „képtelen a krízis kezelésére”.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerda este jelentette be, hogy a délkeleti Marseille-ben és a tengerentúli Guadeloupe szigetén – ahol a járvány a legintenzívebben terjed – péntek éjféltől a hónap végéig minden vendéglátóhelyet teljesen bezárnak, további 11 nagyvárosban – köztük Párizsban – legkésőbb este 10 órakor be kell zárniuk a bároknak és a kávéházaknak.

Romlik a járványhelyzet Franciaországban, szigorítások jönnek

„Ha nem cselekszünk, a tavaszihoz hasonló helyzetben találhatjuk magunkat, ami az általános karantént jelentheti” – mondta csütörtök este Jean Castex miniszterelnök a France2 közszolgálati televízió vitaműsorában. A kormányfő kollektív felelősségvállalásra kérte a franciákat, és jelezte, hogy az átmenetileg bezárásra kötelezett vendéglátóipari egységek mentesülnek a szociális terhek fizetése alól a zárva tartás ideje alatt.

Azt is megerősítette, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatását legalább 2021 nyaráig szavatolja a kormány a nehézségbe került munkahelyeken. A kényszerszabadság idején a munkavállaló a nettó fizetése 84 százalékát kapja meg az államtól.

Castex az újabb korlátozásokat azzal indokolta, hogy a bárokban a fertőzésveszély háromszor nagyobb, mint az üzletekben.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »