Franciaországban tombol a járvány

Franciaországban 11 123 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami arra utal, hogy a Covid-19 fertőzés intenzíven terjed az országban – közölte vasárnap este az egészségügyi minisztérium. A napi esetszám több mint egy hete 10 000 fölött van, csütörtökön 16 096-tal meg is dőlt a rekord. A járvány kezdete óta vasárnap 538 569-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A járvány erősödésére utal az is, hogy a pozitív tesztek aránya napról napra nő, vasárnap 7,4 százalék volt.

Az elmúlt 24 órában 27-en hunytak el Covid-19 fertőzés következtében, a halottak száma ezáltal 31 727-re nőtt. Kórházba az elmúlt héten 4203-an kerültek – 43 százalékkal többen mint az előző héten -, közülük 786-an intenzív osztályra, ami pedig 40 százalékkal több, mint szeptember közepén.

Az egészségügyi hatóságok 1230 járványgócot tartanak nyilván, számuk 47-tel nőtt az elmúlt 24 órában. A legtöbb járványgóc jelenleg az egyetemeken és a középiskolákban alakul ki, megelőzve a munkahelyeket és az egészségügyi intézményeket, továbbá 238 idősotthonban is vannak fertőzöttek.

A szakemberek drasztikus intézkedéseket sürgetnek

Miközben a szórakozóhely- és bártulajdonosok tüntettek Párizsban a járványügyi korlátozások őket érintő szigorítása ellen, hét neves infektológus a Le Journal du Dimanche című hetilapban közzétett felhívásban azonnali hatályú „drasztikus intézkedéseket” szorgalmazott annak érdekében, hogy Franciaország elkerüljön „egy olyan második hullámot, amelyet a kórházaknak és az intenzív osztályoknak jóval nehezebb lesz kezelniük, mint a tavaszi első hullámot”.

„Erős járványellenes intézkedések nélkül az intenzív osztályokra kerülő betegek napi száma egy hónap múlva 650 körül lesz, amely a legmagasabb szám volt az első hullám idején, míg november közepére 1200-ra fog emelkedni” – figyelmeztettek a szakértők.

„Spanyolország, Izrael, Nagy-Britannia, Olaszország az elmúlt két hétben olyan intézkedéseket léptettek életbe, amely egyes helyeken a karantént jelentik. Az egészségügyi helyzet Franciaországban sem különbözik az ezen országokban tapasztalhatótól” – írták.

Az orvoscsoport szerint a kormány által eddig bejelentett korlátozások mellett „mindenhol és állandó jelleggel” szigorú maszkviselésre van szükség, s amennyiben ez nem megoldható, fel kell függeszteni minden tevékenységet. „A bároknak és az éttermeknek szigorúan be kell tartaniuk a kormány által elrendelt nyitvatartási időt, és szigorúan alkalmazni kell az egészségügyi előírásokat (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés), a maszkot állandó jelleggel viselni kell, amely alól csak a tényleges fogyasztás lehet kivétel” – tették hozzá.

A szakemberek szerint amennyiben a franciák 2-3 hétig betartják ezeket a szabályokat, a járvány erőssége a júniusi szintre csökkenthető.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A francia Esther Duflo és indiai férje, Abhijt Banerjee Nobel-díjas közgazdászok eközben egy megelőző, legalább húsznapos általános karantént tartanának szükségesnek az év végi ünnepek előtt a Le Monde című napilapban közzétett írásukban.

A kormány egyelőre kizárta egy újabb karantén lehetőségét, de csütörtökön szigorította a nagyvárosokban a járványügyi intézkedéseket, köztük Párizsban is, ahol hétfőtől kezdve legalább két hétig este 10 órakor be kell zárniuk a kávéházaknak és a bároknak. A második legnagyobb városban, Marseille-ben és a tőle harminc kilométerre található Aix-en-Provence-ban pedig a következő két hétben egyáltalán nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »