Megkezdődött az orosz vakcina tömeggyártása

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Vlagyimir Putyin elnök részvételével megtartott keddi kormányülésen bejelentette, hogy megkezdődött a Gamaleja Intézet által kifejlesztett első orosz vakcina tömeggyártása.

A miniszter közlése szerint az oltóanyag első teszttételeit az összes orosz régió és Fehéroroszország is megkapta, továbbá Moszkvában már több mint 5500 embert beoltottak vele. A novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett második orosz vakcinát várhatóan három hét múlva fogják bejegyezni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden megerősítette a hétfőn elsőként a dél-koreai elnöki hivatal által közölt hírt, miszerint Putyin elhatározta, hogy beotatja magát. Az orosz államfő erről a dél-koreai hivatali partnerével, Mun Dzse Innel folytatott telefonbeszélgetés során tett említést. Peszkov szerint a vakcinálásra azért van szükség, hogy csökkenthessék az elnök „járványügyi védelmének szintjét”. A szóvivő megígérte, hogy az oltás tényét nyilvánosságra fogják hozni.

Országos szinten az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 8232-vel 1 167 805-re emelkedett. Ez a legnagyobb szám június 16-a óta, a növekmény már második napja meghaladja a nyolcezret. A terjedés üteme harmadik napja 0,7 százalékos (a korábbi 0,6 százalék után). Az új esetek 27,6 százaléka tünetmentes.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a keddi kormányülésen közölte, hogy a fertőzöttek 2,7 százaléka kerül súlyos állapotba. Az orosz egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a Covid-19-betegek ápolására alkalmas 129 750 ágy 89 százaléka foglalt, de az állomány szükség esetén bővíthető. A járvány terjedésének elején csak 50 ezer olyan kórházi férőhely volt Oroszországban, amely biztosítani tudta az új koronavírusos páciensek szakszerű kezelését.

Vlagyimir Putyin elnök egy hétfői tanácskozáson ismételten az egészségügyi előírások betartását kérte a lakosságtól. Agaszi Tavadjan, a moszkvai Gazdasági Kutatóintézet statisztikusa és modellezési szakértője kedden a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy a járvány tetőzése a legjobb esetben jövő héten, a legvalószínűbben két-három hét múlva, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig november közepén várható. Tavadjan szerint nincs értelme szigorú karantén bevezetésének, mert az emberek 80 százalékával nem lehet betartatni.

Natalja Psenyicsnaja, a Roszpotrebnadzor központi járványügyi kutatóintézet igazgatóhelyettese az Interfaxnak nyilatkozva november elejére jósolta a csúcs elérését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »