Antigén-gyorstesztekkel szabadulna Németország a járvány szorításából

Tovább erősödött a koronavírus-járvány második hulláma Németországban a csütörtökön megjelent hivatalos adatok szerint. A szövetségi kormány a többi között a tesztelési gyakorlat és a karanténszabályok átalakításával készül a járvány második hullámának megfékezésére.

A teszttel igazolt új fertőzöttek száma 24 óra alatt 2143-mal emelkedett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint, a napi új fertőzöttszám egy hónap alatt harmadszor lépte át a kétezres határt. Százezer lakosra vetítve 13,2 fertőzöttet mutattak ki az utóbbi hét napon – ez az arány egy héttel ezelőtt még 11,5 volt, két héttel ezelőtt pedig 9,9.

Megugrott a pozitív tesztek aránya is, az RKI összesítése szerint az előző héten, szeptember 14. és 20. között elvégzett 1 085 518 koronavírusteszt 1,19 százaléka – 12 917 lelet – lett pozitív. Ez jelentős növekedés az egy héttel korábbi 0,86 százalékhoz képest, és tíz hete, július eleje óta a legmagasabb arány.

Ugyancsak emelkedik az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésbe hozott halálozások napi száma: szerdáról csütörtökre 19 ilyen halálesetet jegyeztek fel, egy nappal korábban 13, előzőleg pedig hetekig rendre tíznél kevesebb halálos áldozata volt a járványnak naponta.

Antigén-gyorstesztek jönnek

A szövetségi kormány a többi között a tesztelési gyakorlat és a karanténszabályok átalakításával készül a járvány második hullámának megfékezésére, Angela Merkel kancellár jövő héten egyeztet erről a tartományi kormányfőkkel.

Az új stratégia október közepére készülhet el, központi elemei közé tartozik majd az úgynevezett antigén-gyorstesztek alkalmazása, melyek tervezett széleskörű használatáról a héten a Lufthansa német légitársaság is nyilatkozott. Bajorország tartományi kormánya már be is jelentette, hogy beszereznek tízmillió ilyen eszközt.

Kormánytagok karanténban

A német külügyminiszter után a szövetségi kormány gazdasági minisztere is karanténba került, mert igazolt koronavírus-fertőzött volt a közvetlen környezetében, azonban a két tárcavezető esete miatt nem kell az egész kabinetnek karanténba vonulnia.

A szövetségi kormány a higiéniai és a távolságtartási szabályok betartásával ülésezik, hogy ne legyen szükség elrendelni mások vagy akár valamennyi kormánytag karanténba vonulását abban az esetben, ha valamelyik résztvevőnél fertőzést vagy fertőzésgyanút mutatnak ki – közölte csütörtökön a kormány tájékoztatási hivatala.

Peter Altmaier gazdasági minisztert Twitter-bejegyzése szerint tájékoztatták, hogy pozitív lett a vírustesztje egy európai uniós kollégája egyik munkatársának, aki jelen volt az EU-tagországok kereskedelmi ügyekért felelős tárcavezetőinek múlt pénteken tartott berlini tanácsülésén. Altmaier ezért elővigyázatosságból házi karanténba vonult. Mint írta, nagyon jól érzi magát, és legutóbbi, pénteken készített koronavírustesztje negatív volt.

Szerdán Heiko Maas külügyminiszter vonult házi karanténba, mert kiderült, hogy személyi védelmének egyik tagja megfertőződött az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2).

Heiko Maas és Peter Altmaier a második és a harmadik német kormánytag, akinek karanténba kellett vonulnia a környezetében történt fertőzés miatt. Az első Angela Merkel volt, aki márciusban két hetet töltött házi karanténban, miután kimutatták a SARS-Cov-2 jelenlétét egy orvos szervezetében, aki beadott neki egy oltást. A kancellárnál három tesztet végeztek el, valamennyi negatív volt. Kormányfői feladatait otthonából is ellátta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »