Romlik a járványhelyzet Franciaországban, szigorítások jönnek

A francia kormány szerda este újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány megfékezésére: az ország második legnagyobb városában, a délkeleti Marseille-ben azonnali hatállyal bezárnak a vendéglátóhelyek, míg további 11 nagyvárosban – köztük Párizsban – úgynevezett megerősített riasztási állapot lép életbe helyi korlátozásokkal.

“A helyzet egyes országrészekben folyamatosan romlik, és az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége újabb intézkedéseket követel” – fogalmazott Olivier Véran egészségügyi miniszter Párizsban tartott sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy minden mutató (napi esetszám, kórházi betegek és elhunytak száma) napok óta fokozatosan emelkedik.

A miniszter bejelentette, hogy Marseille-en kívül a tengerentúli Guadeloupe szigetét is maximális riasztási övezetbe sorolta a kormány. Ez a legmagasabb riasztási szint a kijárási korlátozásokat is lehetővé tevő egészségügyi rendkívüli helyzet előtt.

A kormány megerősített riasztási állapotot léptetett életbe 11 nagyvárosban – köztük a fővárosban is -, amelynek értelmében a bároknak és kávéházaknak este 10 órakor be kell zárniuk, míg az éttermek a megszokott nyitvatartás szerint üzemelhetnek, a sportklubok és egyesületi tevékenységekre fenntartott helyiségek viszont hétfőtől nem nyithatnak ki.

Az érintett nagyvárosokban (Bordeaux, Lyon, Nizza, Lille, Toulouse, Saint-Etienne, Rennes, Párizs, Rouen, Grenoble és Montpellier) a kormány tíz főben korlátozta a gyülekezést a közterületeken, a szervezett rendezvényeken pedig az eddigi 5 ezerről ezerre csökken a maximális résztvevők száma.

“Még van idő cselekedni, a mostani intézkedések célja, hogy megállítsuk ezt a folyamatot” – hangsúlyozta a tárcavezető az egészségügyi előírások (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés) betartására, valamint a családi és baráti rendezvények elkerülésére kérve a franciákat. Olivier Véran otthoni munkavégzést javasolt mindenkinek, aki megteheti, s az idősotthonokban is megerősített óvintézkedéseket kért.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 13 072 új fertőzöttet regisztráltak, a pozitív tesztek aránya országosan elérte a 6,2 százalékot, Marseille-ben és Párizsban már 10 százalék. A kórházakban jelenleg csaknem 6 ezer Covid-19-fertőzésben szenvedő beteget ápolnak, naponta több mint hatszáz betegfelvétel történik, közülük megközelítően százan kerülnek intenzív osztályra. Jelenleg 675 fertőzött van intenzív osztályon, 24-gyel több, mint kedden. Az elhunytak száma 43-mal 31 459-re emelkedett az elmúlt 24 órában.

Koronavírus: újabb negatív rekord Franciaországban

Kötelező utcai maszkviselést vezetnek be Párizsban

Forrás: MTI

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply