Trump a kínai-amerikai gazdasági kapcsolatok szétcsatolásáról beszélt

Donald Trump amerikai elnök a hétfői sajtókonferenciáján felvetette Washington és Peking gazdasági kapcsolatainak esetleges szétcsatolását.

Szeptember első hétfője az Egyesült Államokban minden évben a munka ünnepe, fizetett szabadsággal járó nemzeti ünnep. Ezért is keltett meglepetést Washingtonban Trump váratlan sajtótájékoztatója a Fehér Házban.

Az amerikai elnök viszonylag hosszasan foglalkozott Kínával. „Dollármilliárdokat veszítünk, és ha nem üzletelnénk velük (a kínaiakkal), akkor nem veszítenénk dollármilliárdokat. Ezt hívják szétkapcsolásnak, kezdjenek csak el gondolkodni erről” – fogalmazott Trump.

Mint közölte, mindent megtesz azért, hogy a Kínába kiszervezett munkahelyeket visszavigye az Egyesült Államokba, s egyúttal ígéretet tett arra, hogy megtiltja a szövetségi kormányzat szerződéskötéseit olyan amerikai vállalatokkal, amelyek kiszervezik, vagy már ki is szervezték a munkahelyeiket Kínába. Emellett adók kivetését helyezte kilátásba azon amerikai cégek számára, amelyek – mint fogalmazott – „cserben hagyják” Amerikát, és Kínában vagy másutt hoznak létre állásokat.

„Amerikát ismét a világ gyártási szuperhatalmává tesszük, és egyszer s mindenkorra véget vetünk annak, hogy Kínára támaszkodjunk” – hangsúlyozta Trump.

Mindez jól hangzik, mindazonáltal az Egyesült Államok és Kína gazdasági szétválása “még nagyon messze van”, lévén elkerülhetetlen, hogy a világ két legnagyobb gazdasága ne “ütközzön egymásba” különféle dimenziókban. Ugyanakkor az Amerika-központú rendszertől való eltávolodás minden bizonnyal Peking érdeke is.

Messze még Kína és az USA gazdasági függetlenedése

Trump kijelentette, hogy demokrata párti kihívója, Joe Biden elnökjelölt „puha” Kínával szemben. „Ha Biden győz, Kína győzedelmeskedik, mert Kínáé lesz ez az ország” – hangoztatta.

Az elnök bírálta Kamala Harris demokrata párti alelnökjelöltet is, mert szerinte átpolitizálja a járványellenes harcot. „Felelőtlen vakcinaellenes retorikát” vetett a szemére, a politikusnő ugyanis vasárnap egy televíziós interjúban azt fejtegette, hogy nem bízik annak a vakcinának a hatékonyságában, amelyet még a novemberi elnökválasztás előtt fejlesztenek ki, mert szerinte nem a tudósok mondják majd ki az utolsó szót a forgalmazás ügyében.

Elemzők már Harris interjúja után emlékeztettek Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatójának múlt héten tett nyilatkozatára, amelyben hangsúlyozta, hogy a kutatókra nem nehezedik politikai nyomás senki részéről.

Újságírói kérdésre válaszolva Trump kitért az Északi Áramlat-2 földgázvezetékre is. Úgy vélekedett, hogy Németországnak fel kellene mondania a gázvezetékre vonatkozó szerződést Oroszországgal.

„Németország nagyon meggyengült helyzetben van energetikai szempontból. Nagyon rossz helyzetbe manőverezték magukat” – fogalmazott, ugyanakkor megjegyezte: lehet, hogy Berlin nem is lesz képes kihátrálni az Északi Áramlat-2 projektjéből.

Angela Merkel szóvivője hétfőn jelezte: a német kancellár elképzelhetőnek tartja, hogy leállíttatják az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-2 vezeték építését, válaszul Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésére.

A Navalnij-ügy miatt leállíthatják az Északi Áramlat-2 építését

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »