Messze még Kína és az USA gazdasági függetlenedése

Az Egyesült Államok és Kína gazdasági szétválása “még nagyon messze van”, ám az Amerika-központú rendszertől való eltávolodás minden bizonnyal Peking érdeke – mondta Eswar Prasad, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Kínáért felelős részlegének egykori vezetője.

“Ez a két ország továbbra is nagyon szoros gazdasági kapcsolatokat ápol egymással. Ha belegondolunk, ez nem is meglepő, lévén elkerülhetetlen, hogy a világ két legnagyobb gazdasága ne ütközzön egymásba különféle dimenziókban. Ugyanakkor Kína azon vágya, hogy szeretne kiszabadulni a dollár központú nemzetközi pénzügyi rendszer szorításából, régóta piszkálja az ázsiai óriás fantáziáját, ezért szorgalmazza egyre buzgóbban a jüan használatát a külkereskedelemben” – magyarázta Prasad, aki jelenleg a Cornell Egyetem professzora.

Kína mindemellett aktívan és folyamatosan nyitja meg tőkepiacát a külföldi befektetők előtt, miközben liberalizálja árfolyamrendszerét. “Ez összekapcsolódik a hazai tőkepiac fejlődésével, amelyről a kínai vezetők tudják, hogy döntő jelentőségű lesz a jövőben a fenntartható kínai növekedés szempontjából” – tette hozzá a szakértő.

Mi lesz a térség országaival?

“A Kína és az USA közti nagyhatalmi dinamika minden bizonnyal érdekesebbé vált a feszültségek éleződésével. Miközben korábban úgy tűnt, Kína előnyös helyzetbe került a járvány korai szakasza során, jelenleg több ország (például Ausztrália) is azon igyekszik, hogy visszaszorítsa politikai befolyását, meglepve ezzel a kínai vezetést” – mondta Prasad.

“Peking úgy gondolta, az Ázsia és a világ többi része felett gyakorolt politikai és gazdasági ellenőrzése jól halad. Egyes országok azonban most meg akarják nyomni a reset gombot” – fejtette ki.

A szakértő ugyanakkor aláhúzta, hogy a legtöbb ország számára, amely el akarja kerülni, hogy Kína “rátegye a kezét”, egyszerűen nincs olyan alternatíva, amelyre támaszkodhatna. Régen az Egyesült Államok töltötte be ezt a szerepet, azonban a régió országai ma már nem számíthatnak rá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »