Németország vírus-kommunikációját tanítani lehetne

Németország megmutatta, hogy a tudományos kommunikáció létfontosságú lehet egy járvány sikeres leküzdésében.

Németországban – akárcsak sok más országban – voltak olyanok, akik felemelték hangjukat a szigorú karanténintézkedések ellen, és azt állították, hogy a Covid-19 nem is létezik. Ami azonban sok helyütt hiányzott, hogy ezzel párhuzamosan – a politikusok mellett – volt egy pár kiváló tudós is, akik rendszeresen és nyíltan kommunikáltak az emberekkel, ami a helyiek szerint hatalmas szerepet játszott a pletykák és a félreértések elkerülésében.

Christian Drosten virológus – akit mára hasonló “kultusz” övez Németországban, mint Anthony Faucit az Egyesült Államokban – a járvány kezdeti időszakában elindította a “Das Coronavirus-Update” nevű podcast-jét, amely pillanatok alatt milliós hallgatótábort vonzott be. Emellett a lakosságot Jens Spahn egészségügyi miniszter, valamint Angela Merkel német kancellár – aki nem mellesleg maga is tudományos végzettséggel rendelkezik – is rendszeresen tájékoztatja.

A német gyerekeket pedig televíziós műsorokon keresztül informálták; például a “Die Sendung mit der Maus” népszerű show segítségével (ez a Szezám utca német megfelelője).

Természetesen nem minden járvánnyal kapcsolatos intézkedés működött ilyen olajozottan Európa legnagyobb gazdaságában. A CNBC összeszedte, hogy az emberek mivel voltak nagyon, mivel kevésbé és mivel egyáltalán nem voltak megelégedve. A szakértők és a nép véleménye alapján Németország 8,25 pontot kapott a 10-ből a koronavírus-járvány kezelését illetően – ami nagyon nem rossz eredmény.

Ami igazán jól ment:

  • a már fent említett tudományos kommunikáció;
  • a kórházak egyáltalán nem voltak túlzsúfoltak, az egészségügyi rendszer elbírta a járványt;
  • a mentális egészség támogatása;
  • a “Merkel-hatás”: a legtöbben egyetértettek abban, hogy – függetlenül attól, hogy támogatják-e politikáját vagy sem – a kancellár jól kezelte a helyzetet.

Ami mondhatni egész jól ment:

  • az államok saját döntéseket hozhattak a járványhelyzetet illetően;
  • egész gyorsan sikerült felpörgetni a tesztelést;
  • a kontaktkereső alkalmazások bevezetése;
  • pénzügyi támogatás.

Ami lehetett volna jobb:

  • a kezdeti maszkhiány;
  • pletykák és összeesküvés-elméletek;
  • a lezárások utáni enyhítés körüli gondok.

A fenti pontok mindegyikéről bővebben a CNBC oldalán, angol nyelven olvashat.

Forrás: CNBC

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »