Nagy-Britannia 2021-től tárt karokkal várja a hongkongiakat

2021 januárjától hárommillió hongkongi számára nyílik meg a lehetőség, hogy brit állampolgár legyen és letelepedjen Nagy-Britanniában – jelentette be Priti Patel brit belügyminiszter szerdán.

A tájékoztatás szerint Nagy-Britannia innentől kezdve lehetővé teszi, hogy az arra jogosultak hongkongi brit tengerentúli vízumot (Hong Kong BN(O) Visa) kérvényezzenek, ráadásul ehhez nem lesz szükségük munkaviszonyra sem.

A vízum megszerzése után letelepedhetnek az országban, majd öt év nagy-britanniai tartózkodás után letelepedett státuszért, további egy évvel később pedig brit állampolgárságért folyamodhatnak.

„Nem lesznek képességtesztek vagy minimális jövedelmi követelmények, ahogy azt sem szabjuk meg, hányan jelentkezhetnek. Nem szükséges, hogy legyen munkájuk az Egyesült Királyságba történő érkezésük előtt, majd találnak állást, ha egyszer itt lesznek. Emellett a közvetlen családtagjaikat is hozhatják magukkal” – fejtette ki a belügyminiszter.

A kínai-brit viszony az elmúlt időszakban egyre feszültebbé vált. A brit kormányzat több alkalommal kritikusan foglalt állást Kínával szemben a koronavírus-járvány kezelését, valamint Hongkong autonómiájának biztosítását illetően. Boris Johnson brit miniszterelnök a hongkongi nemzetbiztonsági törvény bevezetésének fényében már korábban felajánlotta a brit állampolgárság megszerzését az arra jogosult hongkongiaknak.

A brit kormányzat mindemellett a múlt héten jelentette be, hogy a brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak berendezéseket a kínai Huawei technológiai óriáscégtől a nagy-britanniai 5G mobilhálózat kiépítéséhez. A Global Times szerint a Huawei kizárása a brit 5G-hálózat kiépítéséből szimbolikus lépés volt, amellyel az Egyesült Királyság jelezte: Kínát potenciálisan ellenséges országnak tartja.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »