Karanténtörvénnyel mentené a helyzetet a román kormány

A járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről fogadott el hétfői rendkívüli ülésén törvénytervezetet a bukaresti kormány, miután egy alkotmánybírósági határozat nyomán múlt héten megszűnt a koronavírus-járvány megfékezését célzó karanténintézkedések jogalapja.

Az alkotmánybíróság kimondta, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, ezért hatályon kívül helyezték az egészségügyi miniszter rendeleteit, amelyek alapján eddig kórházban tartották a koronavírus-fertőzötteket, és karanténba küldték a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkezett embereket.

A hétfői kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök újabb burkolt támadást intézett az alkotmánybíróság ellen, amelyet azzal vádolt, hogy az ellenzéki szociáldemokraták befolyása alatt áll. “Nem ismerek olyan járvány sújtotta országot, amelyben az állami intézmények segédkezet nyújtottak volna a polgárok védelmét célzó kormányzati intézkedések bojkottálásához” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Orban szerint a kormánynak – meghozataluk idején – megvolt a törvényes alapja a járvány megfékezését célzó szigorú intézkedésekre, amelyek nélkül sokkal súlyosabb lenne a járványügyi és gazdasági helyzet Romániában.

A kormány által elfogadott törvénytervezet felhatalmazná a járványügyi operatív törzset, hogy elrendelje a karantént a járvány sújtotta országokból érkezők, vagy a fertőzöttekkel kontaktusba került személyek számára, és jogalapot teremt a fertőzöttek – kórházban vagy akár otthonukban történő – elkülönítésére.

A fertőzés terjedését meggátoló óvintézkedések – a karanténrendelet vagy elkülönítés – megszegéséért öttől tízezer lejig (360-720 ezer forint) terjedő pénzbírság szabható ki, vagy büntetőeljárás indítható, amennyiben az kimeríti a betegségek leküzdésének meghiúsítását, amiért már börtönbüntetés jár.

A tervezetet a parlamentnek is el kell még fogadnia, addig senkit sem lehet akarata ellenére kórházban vagy karanténban tartani Romániában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nelu Tataru egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az alkotmánybírósági döntés óta 550 koronavírusos beteget kellett kiengedni a kórházakból, köztük egy olyan, magára és környezetére is veszélyt jelentő pácienst sem sikerült maradásra bírni, akinek légzési nehézségeket okozott a betegség.

A karanténintézkedések jogalapját felszámoló alkotmánybírósági döntés pénteki hatályba lépésekor még csaknem 60 ezer külföldről érkezett, vagy fertőzöttekkel kapcsolatba került ember várta otthoni vagy hatósági karanténban a betegség lappangási idejének leteltét. Azóta a hatóságok nem közöltek összesítést arról, hogy hányan hagyták el a karantént. Romániában a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma hétfőn meghaladta a 7200-at, közülük hatezren vannak kórházban.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »