Június elsején megnyitják a román határokat

Románia június elsejétől megnyitja határait a nemzetközi közúti és vasúti forgalom előtt, engedélyezi a kerthelyiségek működését, valamint a szabadtéri előadások megtartását – jelentette be Klaus Iohannis államfő csütörtökön Bukarestben.

Az államfő hozzátette, hogy a lazítás pontos járványügyi feltételeit kormányhatározatban részletezik. Iohannis szerint továbbra is fokozott óvatosságra van szükség, hiszen jelenleg is naponta csaknem kétszáz embernél diagnosztizálják a koronavírust Romániában. Június elsejétől ezért úgy engedélyezik a kertvendéglők, valamint a vendéglátóhelyek szabadban kialakított fogyasztóterének megnyitását a vendégforgalom előtt, ha legalább kétméteres távolságot biztosítanak az asztalok között, és egy asztalhoz nem ültetnek négynél több vendéget.

Hasonló távolságtartási előírások lesznek érvényesek a strandokon is, a szabadtéri előadásokon pedig egyelőre legfeljebb ötszáz néző vehet részt szigorú távolságtartási előírások mellett.

Június elsejétől a településeken kívül is feloldják a kijárási korlátozást, tehát nem kell már előre megírt nyilatkozatban megindokolni a település elhagyását. Szintén június elsejétől nézők jelenléte nélkül újraindulhatnak a sportmérkőzések, versenyek és bajnokságok Romániában a – közvetlen testkontaktust feltételező – küzdősportok kivételével.

Az érettségit és a nyolcadikosok vizsgáját a korábban meghirdetett időpontokban, szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett rendezik meg. Azoknak a végzősöknek, akik egészségi állapotuk vagy a karanténintézkedések miatt ezeken nem vehetnek részt, később újabb vizsgaidőszakot szerveznek – magyarázta az államfő.

Romániában május 15-én kezdték feloldani a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú óvintézkedéseket, amikor a rendkívüli állapotot veszélyhelyzet váltotta fel. Az egészségügyi hatóságok szerint az első „szabad hétvége” és a kijárási korlátozások enyhítése nyomán megtorpant ugyan az újabb fertőzések csökkenése, de nem kezdett tartósan növekedni az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Romániában csütörtökön másfél hónapja először csökkent ötezer alá a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma. A betegség megjelenése óta 18 791 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 1229-en életüket vesztették, 12 629-en meggyógyultak.

A rendkívüli állapot feloldása óta a külföldön élő román állampolgárok újabb hulláma indult haza, a külföldről érkezőket ugyanis most már nem hatósági karanténba, hanem otthoni elkülönítésbe küldik. Az eltelt két hétben több mint 75 ezerrel nőtt azok száma, akik lakhelyükön várják a betegség lappangási idejének leteltét.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »