A román alkotmánybíróság elkaszálta a kötelező karantént

Romániában egy alkotmánybírósági döntés nyomán megszűnt a koronavírus-járvány megfékezését célzó karanténintézkedések jogalapja, így a hatóságok már csak ajánlhatják a fertőzötteknek, vagy a járvány sújtotta országokból érkezőknek a karantént, de nem kényszeríthetik őket, hogy legalább két hétig ne érintkezzenek senkivel.

Az alkotmánybíróság június 25-i – csütörtökön hatályba lépett – döntése által előidézett joghézagra csak a hétvégén derült fény, amikor a román média arról számolt be, hogy a bukaresti hatósági karanténban megfigyelés alatt tartott száz ember közül több mint hatvanan elhagyták a kijelölt épületet, illetve amikor eljutott a sajtóhoz a belügyi államtitkár körlevele, amelyben arra figyelmezteti a megyei prefektusokat, hogy „ideiglenesen felfüggesztik” a hatósági karantén és lakhelyi elkülönítés intézményét, mivel csütörtökön hatályon kívül helyezték a vonatkozó miniszteri rendeletet.

Az alkotmánybíróság ugyanis azt mondta ki, hogy nem lehet miniszteri rendelet szintjén karanténintézkedéseket hozni, de a kormány eddig nem ismerte el nyilvánosan, hogy a rendelkezés következményeként senkit sem lehet már akarata ellenére kórházban, vagy karanténban tartani Romániában.

Ludovic Orban kormányfő szombaton azzal vádolta az alkotmánybíróságot, hogy nem ez az első döntése, amellyel „meghiúsítja” az állampolgárok egészségének és életének védelmében hozott kormányzati intézkedéseket.

A miniszterelnök azt javasolta a román állampolgároknak: ne vegyék figyelembe az alkotmánybíróság döntését, cselekedjenek felelősségteljesen, ahogy eddig is tették, a „magától értetődő szabályokat” követve.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke leszögezte: az alaptörvény világosan kimondja, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, és nem a taláros testület tehet arról a hibáról, hogy a jogalkotó ezt a döntést alkotmánysértő módon az egészségügyi miniszter hatáskörébe utalta.

Marcel Ciolacu házelnök, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke szerint a miniszterelnök aláássa az alkotmányos rendet és anarchiára buzdít, amikor kormánya „inkompetenciája” miatt egy alkotmánybírósági döntés semmibe vételére szólítja fel a polgárokat.

A jobbközép kisebbségi kormány azt ígérte, hogy jövő hét elejére elkészíti azt a jogszabály-tervezetet, amely immár törvény – és nem egészségügyi miniszteri rendelet – szintjén szabályozza a karanténintézkedéseket. Ezt azonban a baloldali parlamenti többségnek is meg kell szavaznia, ahhoz, hogy felszámolják Romániában a karanténintézkedéseket jogalap nélkül hagyó joghézagot.

  • Előzmények:

Az alkotmánybíróság döntésének időzítése nem a legszerencsésebb, Romániában ugyanis a regisztrált új koronavírusos esetek napi száma július első napjaiban újra megközelítette az áprilisban tapasztalt csúcsokat.

Napi új esetek száma és a 7 napos mozgóátlag alakulása Romániában. Forrás: Worldometers.info

A napi új esetek száma az utóbbi három napban 400 felett alakult, a 7 napos mozgóátlag pedig a június eleji 150-160-as értékekről 365-re emelkedett.

Forrás: MTI / Kitekintő / Worldometers

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »