Jócskán megnyirbálta a negyedéves brit GDP-t a koronavírus

Több mint negyven éve nem mért ütemben, 2,2 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus okozta járvány első közvetlen reálgazdasági hatásaként – közölte kedden a brit statisztikai hivatal (ONS).

A kimutatás szerint ez a legnagyobb mértékű negyedéves visszaesés a brit gazdaságban 1979 harmadik negyedéve óta. A statisztikai hivatal ráadásul rontotta is a növekedési számokat: a múlt hónapban közölt, részleges adatokra alapuló első becslésében még 2 százalékos negyedéves összevetésű GDP-csökkenést jelzett 2020 első negyedévére. Az idei első negyedéven belül márciusban 6,9 százalékkal – az első becslésnél 1,1 százalékponttal nagyobb ütemben – zuhant a brit GDP-érték az előző hónaphoz viszonyítva.

A brit kormány március utolsó hetében léptette életbe a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedéseket. A statisztikai hivatal a keddi végleges GDP-adatismertetéshez fűzött kommentárjában hangsúlyozta, hogy az első negyedéves számok már tükrözik az új koronavírus okozta Covid-19-járványból és a kormány járványellenes korlátozó intézkedéseiből eredő első közvetlen gazdasági hatásokat.

Az ONS számításai szerint az idei első negyedévben 1,7 százalékkal – az első becslésnél 0,1 százalékponttal nagyobb mértékben – csökkent a brit hazai össztermék a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva. A háztartási fogyasztás értéke 2,9 százalékkal zuhant az idei első három hónapban a tavalyi utolsó negyedévhez mérve. Ezt az adatot a statisztikai hivatal 1,2 százalékponttal módosította lefelé. A brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor kibocsátási értéke rekordütemben, 2,3 százalékkal zuhant az első negyedévben.

Az ONS a keddi beszámolóban egyenes utalást tett arra, hogy valószínűleg rontani fogja a brit gazdaság áprilisi teljesítményére adott, június 12-én ismertetett első becslését is. A statisztikai hivatal akkori ismertetése szerint áprilisban példátlan ütemben, havi összevetésben 20,4 százalékkal, a február és április közötti három hónapban az eggyel korábbi, januárral zárult mozgó három havi időszakhoz viszonyítva 10,4 százalékkal zuhant a brit GDP-érték.

20 százalékkal zuhant a brit GDP áprilisban

Keddi ismertetésében ugyanakkor az ONS közölte, hogy ezek a számok már nem összeegyeztethetők az egyaránt jelentősen lefelé módosított első negyedéves és márciusi havi GDP-adatokkal. Az ezekre az időszakokra vonatkozó, a mostani negatív korrekcióval összhangba hozott becsléseket a statisztikai hivatal a jövő hónapban ismerteti.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics a GDP-adatok keddi ismertetése után összeállított gyorselemzésében közölte: jelenleg érvényes előrejelzése a brit hazai össztermék 23 százalékos zuhanását valószínűsíti az idei második negyedévre, a legutóbbi aktivitási felmérések azonban az általa korábban vártnál gyorsabb kilábalásra vallanak. A ház szerint így a 23 százalékos második negyedévi GDP-zuhanásról szóló prognózisára egyértelműen felfelé mutató kockázatok hatnak.

A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint ezzel együtt is 2022-ig eltart, mire a brit gazdaság ismét eléri a koronavírus-válság előtti teljesítményét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A minap a Bank of England is jelezte, hogy most már derűlátóbban ítéli meg a brit gazdaság második negyedévi teljesítményét. A jegybank májusban kiadott legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében közölte: várakozása szerint a brit GDP-érték az idei második negyedévben az előző negyedévhez mérve 25 százalékkal, 2020 egészében éves összevetésben 14 százalékkal zuhan. Mindez az 1700-as évek óta nem tapasztalt mélységű recessziót jelentene a brit gazdaságban.

A Bank of England monetáris tanácsa azonban a júniusi kamatdöntő ülésről kiadott elemzésében közölte: az azóta észlelhető aktivitási jelek arra vallanak, hogy a gazdasági visszaesés mégsem lesz olyan súlyos, mint amilyet a májusi pénzügypolitikai jelentés előrevetített.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »