100% fölé ugrott a brit államadósság

Csaknem hat évtizede először 100 százalék fölé emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta, mindenekelőtt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló, rendkívüli mértékben megnövekedett állampapír-kibocsátások miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki adatismertetése szerint május végén a nettó államadósság-ráta a GDP-érték 100,9 százaléka volt.
Az ONS hangsúlyozza, hogy az 1963 márciusában véget ért pénzügyi év óta most először lépték át a hazai össztermék értékét a szuverén adósságkötelezettségek Nagy-Britanniában.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a múlt hónap végén 1950,1 milliárd font volt a brit államadósság nettó értéke, 173,2 milliárd fonttal magasabb a tavaly májusi szintnél. Ez azt jelenti, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta egy év alatt 20,5 százalékponttal emelkedett.

Az ONS kiemeli, hogy a hazai össztermék százalékos arányában mérve ez volt az eddigi legnagyobb éves összevetésű adósságráta-emelkedés azóta, hogy a havi államadósság-adatok rendszeres közlése 1993 márciusában elkezdődött.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvány példátlan hatást gyakorol a brit közfinanszírozásra, különös tekintettel a brit kormány költségvetési forrásokból fedezett gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedéseire. Az egyik legnagyobb horderejű ilyen program alapján a brit kormány megtéríti a  munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket. Az októberig szóló kötelezettségvállalás havi 2500 font munkabérig terjed; ez valamivel több a brit alkalmazotti mediánbérnél.

Jelenleg a brit kormány 8,9 millió magánszektorbeli alkalmazott fizetését folyósítja; ez a brit üzleti szektor alkalmazotti állományának 25 százaléka. A brit statisztikai hivatal pénteki előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a 2020-2021-es pénzügyi évben a brit államháztartás teljes hiteligénye elérheti a 298,4 milliárd fontot. Ez hozzávetőleg az ötszöröse lenne a márciusban zárult 2019-2020-as teljes pénzügyi év hiteligényének, és jóval 10 százalék feletti GDP-arányos brit államháztartási hiánynak felelne meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »