Gyorsítják a korlátozások feloldását Olaszországban

A kereskedelmet, a vendéglátóhelyeket, a fodrászatokat és a strandokat is újranyitják május 18-tól Olaszországban a járványkorlátozások eredetileg tervezett fokozatos feloldása helyett – jelentették be az olasz tartományok elnökei a kormánnyal tartott egyeztetés után hétfő este. A régióknak péntekig kell kidolgozni a presszókban, éttermekben, kozmetikai szalonokban, fodrászatokban és strandokon betartandó biztonsági előírásokat.

A tartományok és a kormány közötti kapcsolatokért felelős miniszter, Francesco Boccia úgy nyilatkozott, hogy húsz nap elteltével ellenőrzik az egyes tartományok járványgörbéjének alakulását, és a fertőzés fokozódása esetén a kormány régiónként ismételt szigorítást rendelhet el.

Korábban a római kormány május 18-tól tervezte a kereskedelem, majd június elsejétől a vendéglátás megnyitását. A mostani állás szerint május 18-tól újranyitnak a múzeumok és a templomok is, azonban az edzőtermek, uszodák, mozik, színházak és koncerttermek továbbra is zárva maradnak.

A római kormánynak muszáj volt engednie a tartományok nyomásának, amelyek az óvintézkedések gyorsabb feloldását sürgették az eredetileg kéthetente, lépcsőzetesen tervezett enyhítés helyett. A tartományok kormányzói arra hivatkoztak, hogy a járványhelyzet kritikus időszaka elmúlt, és a zárvatartás minden egyes újabb napja elviselhetetlen terhet jelent a vállalkozók, üzlettulajdonosok számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Több olasz városban az étteremtulajdonosok tüntetéssel követelték az azonnali újraindulást. Az északkeleti Liguria kormányzója, Giovanni Toti a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) egykori politikusa korábban azzal fenyegetett, hogy a kormány engedélye nélkül is mindent újranyit. Az északnyugati Friuli Venezia Giuliát vezető Massimiliano Fedriga, a Liga politikusa azt hangoztatta, hogy ha újranyitották a több ezer dolgozót foglalkoztató gyárakat, akkor a presszókban sem lesz nehéz biztosítani a távolságtartást.

A presszók, kávéházak és éttermek – amelyek május 4-én nyithattak újra csak elvitelre és utcai fogyasztásra – hétfőtől ismét fogadhatják vendégeiket, csakúgy, mint a fodrászok, kozmetikusok is. A pincéreknek kötelező lesz a szájmaszk és kesztyű viselete, és legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől. A vendégek között szintén hasonló biztonsági távolságot kell biztosítani, az asztalok között ennél is többet.

A március 11-e óta zárva tartó több mint 180 ezer olaszországi étterem átlagos mérete 90 négyzetméter. Az óvintézkedések értelmében minden egyes vendégnek négy negyzetmétert kell biztosítani. A Milánó belvárosában található kávéházak teraszain az eddig megszokott húsz asztal egyharmadát tudják majd felállítani. A fodrászatokban, kozmetikákban és strandokon követendő szabályokat is helyileg dolgozzák majd ki. Az újranyitás feltételének számít a gyakori fertőtlenítés is.

https://www.instagram.com/p/CAE__4bnUcg/

A bejelentést győzelemként ünnepelték a jobbközép és jobboldali vezetésű észak-olaszországi tartományok elnökei. Veneto kormányzója, Luca Zaia, a Liga politikusa szerint a kormány elismerte a régiók autonómiáját.

A kereskedelmi és vendéglátó szövetségek szerint május 18-tól derül majd ki, hány üzlet nem lesz képes újraindulni a több hetes zárás után. Elemzők szerint a kormány azért is engedett a gyorsításnak, mivel továbbra is késik az eredetileg áprilisra, majd május elejére ígért második gazdaságélénkítő csomag a többek között a vállalkozásoknak szánt forrásokkal.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »