Fokozatosan újraindul az élet Olaszországban

Ha szeretitek Olaszországot, továbbra is be kell tartanotok a társadalmi távolságtartást – szólította fel a lakosságot vasárnap esti sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte kormányfő, hangsúlyozva, hogy még nem oldják fel a kijárási korlátozást, és nagyon hosszú és nehéz időszak következik, amelyben a gazdaság újraindítását egyeztetni kell a „járvánnyal való együttéléssel”.

Május 4-étől továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, például munkavégzés céljából vagy egészségügyi okból. Zárt helyeken kötelező lesz a szájmaszk viselése, ezek darabonkénti árát pedig ötven centben maximalizálták. Engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, valamint a lakóhelyre való visszatérés azok számára, akik a járvány miatt nem tudták korábban ezt megtenni. „Vigyázzatok egymásra, rokonok között is használjatok szájmaszkot!” – mondta az olasz miniszterelnök.

Továbbra is tilos lesz a közösségi gyülekezés, 37,5 foknál magasabb testhőmérséklet esetén pedig kötelező lesz a házi karantén, ami eddig csak javasolt volt.

Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, illetve a temetéseket legfeljebb tizenöt résztvevővel, miséket azonban továbbra sem lehet majd hívők jelenlétével tartani. Engedménynek számít a szabadtéri sportok lakóháztól távolabbi gyakorlása is: a polgármesterek újranyithatják a parkokat, kerteket, de ismét le is zárhatják ezeket, ha ott túl sokan tartózkodnak egyszerre, vagy a jelenlevők nem tartják be a két méteres biztonsági távolságot.

Májusban – rendkívüli egészségvédelmi előírásokkal – újraindul a kézműves- és az építőipar, a vendéglátóhelyek viszont kizárólag elvitelre árulhatnak ételt-italt.

Az eredetileg tervezettnél csak egy héttel később, május 18-tól indul újra a teljes kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, folytathatják az edzést a professzionális csapatsportok játékosai. Június 1-től nyitják újra a presszókat, éttermeket, fodrászatokat és kozmetikaszalonokat. Conte elmondta, hogy mérlegelik a labdarúgó-bajnokság újraindításának lehetőségét. „Nagyon óvatosan kell feloldanunk az óvintézkedéseket, tudva, hogy akármikor ismét felfelé ívelhet a járványgörbe” – jelentette ki.

A kijárási korlátozást május 18-ig nem oldják fel, utána pedig a fertőzés terjedését mérő R0-értéktől és az intenzív osztályok telítettségétől teszik függővé.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A miniszterelnök egyenes televíziós közvetítésben részletezte a járványtetőzés utáni úgynevezett második fázis ütemezését. Köszönetet mondott az olaszoknak az eddig tanúsított erőért, bátorságért, felelősségért, egységért, s további erőfeszítést kért, hangsúlyozva, hogy a társadalmi távolságtartást továbbra is szigorúan be kell tartani, ugyanis „helyreállíthatatlan kárt” okozna, ha a járvány ismételt megerősödése miatt ismét le kellene állítani a gazdaságot. Felszólította a lakosságot, ne”haraggal és ellenérzéssel”, hanem összetartással fogadja az újabb kemény próbát.

„Ki kell használnunk a helyzetet, hogy radikális reformokkal megváltoztassuk mindazt, ami nem működik Olaszországban és Európában” – jelentette ki Conte. Elismerően nyilatkozott az Európai Unió előző heti csúcstalálkozójáról, hangoztatva, hogy a tervezett európai újjáépítési csomagot tartalommal kell megtölteni.

Végül bejelentette, hogy Róma a következő napokban újabb gazdaságélénkítő csomagot mutat be, valamint egy „Olaszország elmozdul” nevű befektetési programot is.

Olaszországban a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 197 ezret, a halottaké pedig a 26 ezret. Az óvintézkedéseket országosan március 11-én vezették be.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »