Ismét a német állam húzza ki a gödörből a Condort

Az Európai Bizottság engedélyezte, hogy Németország 550 millió euró államilag garantált hitelt nyújtson a tönkrement Thomas Cook brit utazásszervező csoport egyik német érdekeltségének, a Condor légitársaságnak – közölte az uniós bizottság hétfőn.

Az EB indoklása szerint az államilag garantált kölcsön – amelynek célja a charter járatokat üzemeltető légitársaság részleges kompenzálása a koronavírus-járvány okozta károk miatt – megfelel az unió állami támogatási szabályainak. A támogatási hitelprogramot a német Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) fejlesztési bank bonyolítja.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az Európai Bizottság március 19-én hagyott jóvá ideiglenes keretet a gazdaság támogatása céljából.

A LOT lengyel légitársaság anyavállalata, a Polska Grupa Lotnicza (PGL) április közepén jelentette be, hogy mégsem vásárolja meg a Condor légitársaságot. A beszámolók szerint a koronavírus-járvány a PGL-t is válságba sodorta, a fennmaradása sem biztos, és ebben a helyzetben nem maradt más választása, mint a tervezett felvásárlás leállítása.

https://www.instagram.com/p/B-e7_V1qpBE/

A mintegy ötezer főt foglalkoztató Condor úgynevezett szabadidős légitársaság, üdülőhelyekre közlekedtet járatokat. Az 1955-ben alapított vállalat 2009-ben került a Thomas Cook-csoporthoz. Nyereségesen működött, de a brit tulajdonos tavaly őszi csődje miatt nehéz helyzetbe került, amelyből a német állam mentette ki egy 380 millió eurós áthidaló hitellel.

A Condor a koronavírus-világjárványig nyereségesen működött, és nagyjából 50 repülőgépet üzemeltetett. Megvásárlására a német Lufthansa-csoport és az ugyancsak német TUI Fly szabadidős légitársaság is pályázott. Szakértői becslések szerint piaci értéke a járvány előtt 250-300 millió euró lehetett.

A járvány miatt szinte teljesen leállt a légi utasszállítás. A németországi polgári légiirányítási feladatokat ellátó Deutsche Flugsicherung (DFS) adatai alapján a németországi és a német légtéren áthaladó forgalom az idei első negyedévben végig meredeken csökkent. Az utolsó napon, március 31-én már csupán 1341 repülést irányítottak, ami 84,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »