Ausztriában és Németországban megkezdik a korlátozások lazítását

Április 20-án megkezdik a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdán kötött megállapodása szerint. Ausztriában májusban megnyitnak a szabadtéri sportpályák.  

Németországban április 20-án megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb kiskereskedelmi üzletek, ha üzemeltetőik biztosítják, hogy nem alakul ki torlódás a boltban, és sor a bejáratoknál. Mérettől függetlenül megnyithatnak az autókereskedések, kerékpár-szaküzletek és a könyvesboltok.

Továbbra is érvényben marad azonban a társadalmi távolságtartás alapszabálya, miszerint mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél méter távolságot kell tartani.
Az iskolák legkorábban május 4-től működhetnek ismét, de egyelőre csak a végző évfolyamokban folytathatják a tanítást, tömegrendezvényt pedig legalább augusztus 31-ig nem lehet tartani.

A korlátozásokat rendkívüli óvatossággal kell lazítani, mert igen törékeny a járványügyi helyzet, és a veszély nem enyhül a védőoltás kifejlesztéséig – mondta Angela Merkel kancellár a tanácskozás után.

Ausztria 

Májusban megnyitnak a szabadtéri sportpályák Ausztriában, de a hozzájuk tartozó beltéri helyiségek, így a kabinok, illetve a tusolók továbbra is zárva lesznek – jelentette be Werner Kogler alkancellár és sportminiszter szerdán egy bécsi sajtótájékoztatón. A változások főként a tenisz, a golf, a lovaglás, a lövészet, a siklórepülés, illetve a könnyűatlétikai sportágak kedvelőinek jelentenek jó hírt, a fedett sportpályák ugyanis továbbra is zárva lesznek a hobbisportolók számára.

Az alkancellár és sportminiszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is be kell tartani a kötelező egyméteres távolságot, és ez a kerékpározók, valamint a futók számára is érvényes. A rizikós sportágaknál pedig a minimálisra kell csökkenteni a kockázatot – tette hozzá.

Kogler hangsúlyozta, hogy mindenkinek a „józan eszére” kell hallgatnia sportolás közben, éppen ezért azoknak a sportágaknak a gyakorlását javasolják, ahol a játékosok a lehető legkevesebbet érintkeznek egymással. Azt ajánlotta, hogy a küzdő-, illetve a tömegsportok helyett inkább a teniszt, a golfot, a lovaglást vagy a lövészetet válasszák az emberek.

Kivételes engedményt kapnak ugyanakkor a profi sportolók, ők már a jövő hét elején megkezdhetik az edzéseket, sőt a fedett sportlétesítményeket is használhatják. Az engedmény több száz hivatásos sportolót érint, azokat, akik rangos nemzetközi versenyeken is részt vesznek, és akiknek alapjövedelme is a sportból származik.

Feltétel ugyanakkor, hogy húsz négyzetméteren legfeljebb egy személy tartózkodhat az edzések során, emellett kötelező a legalább kétméteres távolság megtartása, valamint a rendszeres fertőtlenítés és a higiéniás előírások betartása is. Az edzéseken, illetve a mérkőzéseken nézők nem vehetnek részt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek