Bulgária tovább halogatja csatlakozását az ERM-2 árfolyamrendszerhez

Bulgária a koronavírus kedvezőtlen globális gazdasági hatásai miatt jövőre halasztja a csatlakozást az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez – jelentette be Dimitar Radev, a bolgár jegybank elnöke hétfőn.

Bulgária az eredeti tervek szerint idén júliusban csatlakozott volna az ERM-2 árfolyamrendszerhez, és 2023-ban tervezte a belépést az euróövezetbe. Az ország, amely 2007 óta tagja az Európai Uniónak, a közös európai deviza létrejötte óta az euró árfolyamához rögzítette nemzeti valutája, a leva értékét, amit a rendszerváltást követő gazdasági problémái leküzdésére korábban a német márkához kapcsolt.

Bulgária teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodott országa. Ugyanakkor az EU legszegényebb állama, és a felmérések szerint az egyik legkorruptabb is.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta árfolyama plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállama, az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság beleegyezése szükséges.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

A magyar GDP is nagy pofont kapott tavaly

2020 III. negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, 2019 IV. negyedévéhez mérve viszont 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1%-kal esett vissza.

Read More »