Koronavírus-helyzetjelentés a nagyvilágból

Miközben az Egyesült Államokban egyre súlyosabb a helyzet, Olaszországban – bár az elhunytak napi száma még mindig elég magas – mérséklődni látszik a fertőzés üteme. Több helyütt szigorítottak az intézkedéseken, hogy megfékezzék a járvány további terjedését.

Európa

Több mint nyolcszázzal emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 11 591-re nőtt – közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont 1648-cal emelkedett az egy nappal korábbi majdnem négyezerhez képest. Franco Locatelli, az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) elnöke hangsúlyozta, hogy mostanra az új koronavírus-fertőzéstől leginkább sújtott lombardiai Lodi és Bergamo város körzetében is majdnem felére esett vissza a kórházba szállított betegek száma a március eleji adatokhoz képest. A polgári védelmi hatóság előrejelzései szerint a napról napra diagnosztizált betegek „lenullázódása” május első két hetében várható. A római kormány várhatóan nemsokára bejelenti az április 3-án lejáró korlátozó intézkedések meghosszabbítását, ismét 15 vagy ennél is több nappal.

Franciaországban 24 óra alatt 418-cal 3024-re emelkedett hétfő estére a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti. A kormány honlapján közzétett adatok szerint a 44 550 diagnosztizált fertőzött közül csaknem 21 ezret ápolnak kórházban, számuk vasárnap óta 1594-gyel emelkedett. Közülük 5056-an vannak intenzív osztályokon, ez 424-gyel több, mint az előző nap. Vasárnap délután érkezett meg Kínából a Franciaországban még mindig hiánycikknek számító egészségügyi maszkból az első nagyobb szállítmány az erre kialakított külön légi hídon, s hétfőn is érkezett egy újabb repülőgép. A francia kormány a következő 14 hét alatt több mint egymilliárd maszkot importál Kínából, amelyek hetente két nagyobb szállítmányban érkeznek és a lopások elkerülése végett rendőri biztosítással kerülnek el az elosztóhelyekre. A francia kormány számításai szerint az országnak hetente 40 millió maszkra van szüksége a járvány idején, de az ország csak 8 millió gyártására képes.

Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus, legalábbis a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel – 7,1 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 62 435-nél. Előző nap még 8 százalék feletti mértékben, több mint 4700-zal nőtt az igazolt fertőzések száma, az előző héten pedig rendszerint meghaladta a 10 százalékot a napi növekedési ütem. Azonban a vírus okozta betegségben elhunytak száma az utóbbi napokban gyorsuló ütemben növekszik, hétfőről keddre is nagymértékben, 541-ről 645-re emelkedett a halottak száma. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy míg a járvány kezdetén főleg fiatal, sportos emberek fertőződtek meg – például olaszországi vagy ausztriai síeléskor -, újabban az idősebb korosztályban is felütötte a fejét a vírus. Ezt jelzi, hogy néhány idősotthonban drámai folyamatok indultak be, egy würzburgi otthon 13 lakójával, egy wolfsburgi intézményben pedig 17 fertőzöttel végzett a Covid-19.

Hollandiában a kedd reggeli adatok szerint egy nap alatt újabb 820 embernek lett pozitív a koronavírus tesztje, így az azonosított fertőzöttek létszáma 11 750. A holland közegészségügyi hivatal jelentése szerint a kórházi kezelésre szoruló emberek száma lassan eléri a négyezret, ezen belül az intenzív osztályon kezelt betegek száma 1072. Diederik Gommers, az intenzív ápolás országos tagozatának elnöke szerint jelenleg nem több, mint 1500 intenzív férőhely van még az országban. „A holland egészségügy nem fogja tudni ezt a helyzetet kezelni. Nemcsak azért mert fogyatkoznak a férőhelyek, hanem azért is, mert nem áll rendelkezésünkre elég szakképzett ember” – mondta Gommers a helyi sajtónak. A holland kormány várhatóan kedden dönt az érvényben lévő korlátozó intézkedések meghosszabbításáról, és esetleges újabbak bevezetéséről.

A cseh kormány hétfőn április 11-ig meghosszabbította az országos vesztegzárat – közölte Andrej Babis miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón. A kormány intézkedése jelentősen korlátozza az állampolgárok szabad mozgását. A rendelet szerint az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak. További kivételt képez a közeli személyekről való gondoskodás is. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik. További korlátozások, hogy a közterületen kötelező az orr és a száj eltakarása, s legfeljebb két személy lehet együtt, kivéve, ha családtagokról van szó. Engedélyezve van a kinti séta is, de nem szabad csoportosulni. Szintén április 11-ig maradnak érvényben a további intézkedések is: egyebek között zárva vannak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat és néhány hasonló szolgáltatást, s gyakorlatilag leállt a kulturális és a sportélet is.

Lengyelországban ezentúl tömegessé fog válni a járvány – jelezte hétfői sajtóértekezletén Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter. Elmondta: míg hétfő délutánra a fertőzés 1984 igazolt esetét regisztrálták, a hét végéig ez a szám több ezerre fog emelkedni.

Romániában hétfőn a rendkívüli állapot idejére vesztegzár alá helyezték a koronavírus-járvány gócpontjává vált Suceava városát és nyolc szomszédos községet. A rendkívüli állapot idején intézkedő Marcel Vela belügyminiszter hétfőn késő este ismertette az erről szóló katonai rendeletet, amellyel a fertőzés továbbterjedését akarják megelőzni. A karantén idején a lezárt térség határait csak a hatóságok és a város áruellátását biztosító, illetve közműveit üzemeltető személyek léphetik át. Suceava megye többi települését „biztonsági térséggé” nyilvánították, amelyre valamivel enyhébb, de az országos kijárási szabályoknál szigorúbb korlátozásokat vezettek be.

Grúziában március 31-től helyi idő szerint este kilenc órától reggel hat óráig kijárási tilalmat vezetnek be – jelentette be Giorgi Gaharia miniszterelnök hétfőn. A dél-kaukázusi országban emellett leállítják a belföldi közlekedést és a városi közösségi közlekedést, beleértve a metróhálózatot is, és megtiltják, hogy három embernél többen gyülekezzenek. Ez utóbbi szabály alól kivételt egyedül az élelmiszerboltok és gyógyszertárak képeznek, persze ott is be kell tartani a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. A városok és települések közötti közlekedést felfüggesztik. A járványügyi intézkedések kedden reggel nyolc órától lépnek életbe. Tbilisziben és más nagyvárosokban a hadsereg és a belügyminisztérium erői ellenőrző pontokat állítanak fel a karanténelőírások betartatására. A kormányfő tájékoztatása szerint ezeken a pontokon hőkamerákkal fogják ellenőrizni az emberek testhőmérsékletét.

Moldovában hétfő délutánra 35-tel 298-ra emelkedett a fertőzöttek száma, ketten elhunytak, tizenhárman pedig meggyógyultak – közölte Viorica Dumbraveanu egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a kór belföldi terjedésének legfőbb oka, hogy egyesek nem tartják be az orvosok és az egészségügyi hatóságok karanténra vonatkozó javaslatait. Moldovában március 17-én vezették be a járványügyi veszélyhelyzetet, egyelőre május 15-i határidővel.

Azerbajdzsánban az újabb szigorítás értelmében keddtől már csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk az embereknek otthonaikat – közölte hétfőn a bakui vezetés műveleti stábja. A lakhelyelhagyást csakis sürgős egészségügyi ellátás, létszükségleti cikkek vásárlása, élet- és testi épséggel szembeni veszély, háztartási szemét kivitele, illetve a veszélyhelyzetben működő szervezeteknél dolgozók esetében a munkába járás indokolhatja. A most kiterjesztetett kijárási tilalom eddig csak a 65 év felettiekre vonatkozott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Oroszország

A határozott intézkedések hozzásegítették Oroszországot ahhoz, hogy megakadályozza a koronavírus-fertőzés robbanásszerű terjedését, de létfontosságú, hogy a hatóságok további lépéseket tegyenek a védekezésben, még akkor is, ha azok túlzottnak tűnnek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Novo-Ogarjovóban, a regionális államfői megbízottakkal folytatott videokonferencián.

Putyin utasította megbízottjait, hogy személyesen felügyeljék a régiók kórházi kapacitásának felmérését, a lélegeztetőgépek állapotának és a felszereltségnek az ellenőrzését, az orvosok továbbképzését a lélegeztetőkészülékek kezelése terén és az egészségügyi szakemberek bérének időben való folyósítását. Elrendelte továbbá pótlólagos készletek beszerzését a koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmas gyógyszerekből, a régióközi együttműködés alkalmazását a betegápolásban, az egységes adatbázis megteremtését, újabb regionális diagnosztikai központok megnyitását, hazai és külföldi tesztrendszerek beszerzését.

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az üzletekben és a gyógyszertárakban biztosítsák az emberek közötti másfél-két méteres távolság betartását, valamint hogy a 65 évnél idősebbek maradjanak otthon. Sürgette, hogy a helyi, a regionális és a szövetségi szervek hatékonyan hangolják össze tevékenységüket.

Moszkva és Moszkva megye lakosai számára hétfőtől határozatlan időre kötelező házi karantént rendeltek el. Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat. Az orosz főváros és környéke lakóit arra kötelezték, hogy az utcán, az üzletekben, – a taxik kivételével – a közösségi közlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól. A lakást elhagyni a rendelkezés értelmében az elkövetkező napokban csak külön engedély birtokában lehet majd.

Szentpéterváron hétfő este a fővárosihoz hasonló korlátozó intézkedéseket hirdettek meg. A 65 év felettieket április 14-ig, mindenki mást pedig április 5-ig köteleztek elkülönülésre a Néva-parti metropoliszban. A példát további 14 más oroszországi régió is követte.

Az Oroszországban hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 302-vel nőtt, és elérte az 1836-ot. Moszkvában a növekmény 212 fős, itt 1226 fertőzöttet tartanak számon. A halottak száma 9, a gyógyultaké 66. Az egészségügyi minisztérium szerint 32 Covid-19-beteg állapota súlyos.

Izrael

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a helyi televíziókban közvetített beszédében további szigorításokat jelentett be. Keddtől tilos minden, kétfősnél nagyobb csoportosulás, de ez az egy háztartásban élő családtagokra nem vonatkozik. A jövő héten, a pészah ünnepén sem kereshetik fel egymást a többgenerációs családok, a helyi szokásoktól eltérően, külön, egyedül kell ünnepelniük. Hasonlóképpen lehet idén megünnepelni a közelgő ramadán böjti hónapot, és ennek a hónapnak a muzulmán ünnepeit is. Tilos együtt imádkozni a nyílt helyeken is, csak a lehető legszűkebb család jelenlétében tarthatnak esküvőket, továbbá temetéseket is csak legfeljebb húsz ember jelenlétében rendezhetnek, és nekik is távol kell állniuk egymástól. Az izraeli gazdaság tizenöt százalékra – elsősorban a létfontosságú élelem- és gyógyszerellátásra, valamint az egészségügyre – fog korlátozódni.

Az izraeli kormány emellett nagyszabású, 80 milliárd sékeles (mintegy 7600 milliárd forintos) gazdasági segélycsomagot jelentett be, amelyet az új kormány létrejötte után leköszönő pénzügyminiszter, Móse Kahlon ismertetett. A pénzből tízmilliárd sékelt (mintegy 950 milliárd forintot) juttatnak az egészségügynek a koronavírus-járvány okozta rendkívüli kiadásokra, új lélegeztetőgépek, valamint a szükséges eszközök beszerzésére. A pénz egy része a közel egymillió, munkanélkülivé vált izraeli segélyezését fedezi, és jelentős összegekkel, valamint a helyi adók időleges eltörlésével támogatják a bajba került vállalkozásokat. Öt évre szóló kedvezményes állami kölcsönökkel is segíteni fogják a gazdasági talpra állást, melyeknek törlesztését csak egy év múlva kell megkezdeni, és melyek első évre szóló kamatait az állam magára vállalja.

Keddtől a mentőszolgálat megkezdi minden, a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató ember tesztelését, már nem csak olyanokat fognak megvizsgálni, aki kapcsolatba került valakivel, akiről kiderült, hogy elkapta a Covid-19 betegséget – értesült a tizenhármas kereskedelmi televízió.

Egyesült Államok

Eddig több mint egymillió amerikain végeztek vírustesztet – közölte Donald Trump amerikai elnök szokásos napi sajtókonferencián hétfőn a Fehér Ház Rózsakertjében. Az elnök a számot „a koronavírus elleni háború történelmi fordulópontjaként” méltatta. Alex Azar, a humánerőforrásokért és egészségügyért felelős miniszter – aki szintén a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja – ugyancsak azt emelte ki rövid beszédében, hogy az Egyesült Államok „az első ország”, amely ilyen sok emberen végzett tesztet, és immár naponta több mint 100 ezer embert tesztelnek.

Trump kifejtette, hogy az elkövetkező 30 nap rendkívül fontos lesz a járvány megfékezése szempontjából. „Mindegyikünknek megvan a maga feladata, hogy megnyerhessük ezt a háborút. Minden állampolgár, család és vállalkozás tehet azért, hogy leállítsuk ezt a vírust” – fogalmazott. „Ez közös hazafias kötelességünk” – mondta hozzátéve, hogy az eddig érvénybe léptetett szabályokat tovább szigoríthatják.

Bejelentette, hogy telefonon egyeztetett Giuseppe Conte olasz kormányfővel, és megígérte neki, hogy az Egyesült Államok mintegy százmillió dollár értékű védőfelszerelést küld Itáliába. Közölte azt is, hogy az Egyesült Államok is kapott más országoktól segítséget. Oroszországot és Kínát említette.

Az elnök arról is tájékoztatott, hogy az élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) jóváhagyta olyan berendezés használatát, amellyel a speciális orvosi maszkokat fertőtleníteni lehet. Egyetlen ilyen berendezés naponta 120 ezer orvosi maszk fertőtlenítését végezheti el, és a maszkokat összesen húsz alkalommal lehet újra sterilizáltan felhasználni. Ilyen berendezés már dolgozik New Yorkban, Ohióban, a szövetségi fővárosban – Washington DC-ben -, és nemsokára munkába állítanak egyet az északnyugati Seattle városában is.

Trump úgy vélekedett: az elkövetkező néhány hétben sikerül biztosítani, hogy minden beteg, bárhol éljen is az Egyesült Államokban, lélegeztetőgéphez jusson. Az amerikai tagállamok egyébként egymás után jelentik be növekvő igényeiket a lélegeztetőgépekre. Phil Murphy, New Jersey kormányzója újabb kétezer, John Bel Edwards, Louisiana kormányzója pedig 12 ezer lélegeztetőgépet kért a szövetségi kormányzattól hétfőn. New York városa új halottasházak létrehozásához kért szövetségi segítséget.

Közben több tagállamban ugrásszerűen nőtt a regisztrált fertőzöttek és a Covid-19 halálos áldozatainak száma. Kaliforniában hétfőn több mint 5700 újabb fertőzést állapítottak meg, az egész országban pedig további 502 halálos áldozatot jelentettek hétfő estig.

Anthony Fauci járványtani professzor az újságíróknak azt mondta: arra számít, hogy ősszel az új típusú koronavírus újabb járványával kell számolni. Trump hozzáfűzte: nagyon reménykedik abban, hogy ez nem következik be.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »