Koronavírus: tovább szigorítanak az európai országok

Egyre több európai ország dönt a határai lezárásáról, miközben sok helyütt szükségállapotot rendelnek el, valamint a legtöbb szolgáltató egységet és boltot bezárják – íme a legfrissebb intézkedések Európából.

Németország

Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel 8 órától a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap este, megerősítve a döntésről szóló sajtóértesüléseket. Ugyancsak vasárnap arról is döntöttek, hogy a német-dán határt is lezárják.

Seehofer berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a járvány megfékezéséhez vissza kell fogni az emberek közötti érintkezést, amihez a határon átívelő közlekedés korlátozása is hozzátartozik. Ezért felszólítják a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

A szövetségi kormány az érintett tartományok vezetésével egyelőre a francia, a svájci és az osztrák, valamint a dán határon bevezetendő korlátozásokról döntött. Az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést. Senki mást nem engednek át, akinek nincs nagyon nyomós oka az utazásra. A hazatérő német állampolgárok természetesen beléphetnek.

Valamennyi érintett határszakaszon hétfő reggel 8 órától korlátozzák a forgalmat. Az intézkedés ideiglenes, de visszavonására egyelőre nincs határidő. Folyamatosan vizsgálni kell a helyzetet, és a fejleményektől függően kell dönteni – mondta Horst Seehofer, aláhúzva, hogy a járvány csúcspontja még hátravan.

Német hírportálok beszámolói alapján a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatok szerint Németországban vasárnap este 5627 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 1412 esettel több az egy nappal korábbi 4233-nál. A járványban 13 ember halt meg, 6 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 4 Bajorországban és 3 Baden-Württembergben.

Szlovákia

Szükségállapotot rendelt el hétfőtől a kórházakban az új típusú koronavírus terjedése miatt a szlovák kormány, amely döntést hozott arról is, hogy néhány kivétellel az üzleteket is bezárják – jelentette be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a központi válságstáb vasárnapi ülése után.

Szlovákiában már csütörtöktől rendkívüli helyzet van hatályban, a most bevezetett szükségállapot – amely a rendkívüli helyzetnél is szigorúbb intézkedéseket tesz lehetővé – egyelőre csak a kórházakra vonatkozik. Ez egyebek mellett a sztrájk betiltását, illetve a kórházi berendezések és a személyzet áthelyezését teszi lehetővé. A kormány ezzel összefüggésben már elrendelte a kórházak számára azt is, hogy függesszék fel az ütemezett és elhalasztható operációkat, és tartsák fenn kapacitásaikat a koronavírussal fertőzött személyek ellátására.

Szlovákiában vasárnap újabb 17 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést, és így már 61-re emelkedett a fertőzöttek száma. A vírus jelenlétével eddig diagnosztizált személyek legtöbbje Pozsonyban van, de országszerte mutattak ki fertőzéseket.

A kormány vasárnap döntött arról is, hogy hétfőtől legalább 14 napra csaknem minden kiskeresekedelmi egységet és szolgáltatót bezárnak az országban. A bezárás alól csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, drogériák, posták, bankok, benzinkutak, újságárusok és az állateledelt árusító üzletek kapnak felmentést.

A szlovák kormány központi válságstábja hétfőn is ülést tart, amelyen további korlátozó intézkedések kerülnek napiredre – egyebek mellett az is, hogy megtiltsák a tömegközlekedési eszközök használatát azok számára, akik nem viselnek védőmaszkot.

Szlovákia határain már péntektől csak az állandó vagy átmeneti lakhellyel, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Az országba külföldről hazatérő állampolgárokat 14 napos karanténnak vetik alá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szerbia

Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában vasárnap az új típusú koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, az erről szóló döntést a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg. A miniszterelnök közölte, hogy vasárnap estétől csak a szerbiai állampolgárok léphetnek be az országba.

„Szerbia mától háborúban áll egy láthatatlan ellenséggel, amelyet le kell győzni” – hangsúlyozta a szükségállapot kihirdetésekor Aleksandar Vucic államfő. Azt mondta: a harc az idősekért, de a jövőért is folyik. A szerb elnök arra kérte a 60 év felettieket, hogy saját érdekükben maradjanak otthon. Az országban eddig 48 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A kormány hivatalosan még nem hozta nyilvánosságra azokat az intézkedéseket, amelyek a szükségállapot alatt érvényben lesznek, ám a korábbi bejelentések szerint várhatóan bezárnak a kávézók, az éttermek, a szórakozóhelyek, a bevásárlóközpontok, és csak az élelmiszerüzletek, valamint a gyógyszertárak tarthatnak nyitva.

Ana Brnabic kormányfő a szerbiai közszolgálati televízióban kijelentette: Szerbiát lezárták, az országba csak a külföldről hazatérő szerbiai állampolgárok, a diplomaták és a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek léphetnek be.

Aleksandar Vucic pedig közölte, hogy hétfőtől a tanév végéig bezárnak az bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek, nem lehet sem edzéseket, sem sportrendezvényeket tartani, de az edzőtermeket is becsukják. Hozzátette, hogy a hadsereget az utcára vezérlik, katonák fogják védeni azokat a kórházakat, amelyekben fertőzötteket kezelnek, míg a rendőrök a legszigorúbban ellenőrzik majd, hogy a házi karantén alá helyezettek betartják-e az előírásokat. A karantén szabályait megszegők súlyos büntetést kapnak.

Csehország

A cseh kormány március 16-tól március 24-ig országos vesztegzárat rendelt el – – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón. „Az intézkedés célja a koronavírus terjedésének megakadályozása” – hangsúlyozta.

A miniszterelnök közlése szerint a kormány több mint 6 óra tárgyalás után összesen 15 határozatot fogadott el a témában. A kabinet jelentősen korlátozza az emberek szabad mozgását: nem hagyhatják el a lakásukat és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak. További kivételt képez a gondoskodás a közeli hozzátartozókról. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrizni fogják. A cseh kormány válságstáb felállításáról is döntött, amelynek élén Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese áll, aki képzett járványügyi szakember.

Csehországban vasárnap késő este már 293 fertőzött személyt tartottak nyilván. Kettejük állapota súlyos, míg a többieknél enyhe lefolyású a kór – mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

A vasárnapi kormánydöntés tovább szigorította a hét folyamán bevezetett intézkedéseket. Csehországban szerdától határozatlan időre szünetel az oktatás, csütörtökön harmincnapos szükségállapotot hirdettek, szombattól zárva vannak a vendéglők, az üzletek – kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák képeznek -, hétfőtől kezdve pedig le vannak zárva a cseh határok is.

  • Olaszország-update
Az utóbbi huszonnégy órában 368-cal 1809-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság vasárnap esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma majdnem háromezerrel 24 747-re nőtt. Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy ez az eddigi legmagasabb napi emelkedés az elhunytak és a fertőzöttek számában is.

Az új fertőzöttek száma egy nap alatt elérte a 2853-at. A halottakból 252 a gócpontnak számító Lombardiában veszítette életét. A betegekből több mint 9 ezer házi karanténban tartózkodik, a kórházban kezeltek tíz százaléka van intenzív osztályon. Eddig több mint 124 ezer koronavírus-tesztet végeztek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy további emelkedés várható-e, a közegészségügyi hivatal vezetője, Silvio Brusaferro elmondta: a csúcsot a következő időszakban várják, és a fertőzés az egész ország területén az eddiginél is erősebben terjedhet.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »