A járvány miatt bizonytalanná vált a francia választások második fordulója

A koronavírus-járvány terjedése közepette a franciák többsége nem vett részt az önkormányzati választások első fordulóján. Az urnazárást követően több ellenzéki politikus is a most vasárnap esedékes második forduló elhalasztását kérte, miközben az egészségügyi minisztérium bejelentette: a fertőzöttek száma 5423-ra nőtt Franciaországban, ami több mint 900-zal haladja meg az előző napi adatokat, a halottak száma pedig 36-tal 127-re emelkedett.

A közvélemény-kutatók becslése szerint 44-46 százalékos részvétellel – ami 20 százalékkal alacsonyabb, mint hat éve – megtartott helyhatósági választásokat szürreális hangulatban rendezte meg Franciaország, ahol éjfélkor a koronavírus-járvány terjedése miatt életbe lépett a legsúlyosabb fokozatú járványhelyzet, amelynek értelmében a nem létfontosságú nyilvános helyek újabb utasításig nem nyithatnak ki.

Az országos hírcsatornák eredményváró műsoraiban a politikusok elsősorban arról vitáztak, hogy érdemes és szabad-e ilyen körülmények között megtartani a most vasárnap esedékes második fordulót. Édouard Philippe miniszterelnök és Olivier Véran egészségügyi miniszter is jelezte: a kormányzat a hét elején a szakemberek ajánlásai alapján dönt arról, hogy megrendezik-e a második fordulót.

Didier Maus alkotmányjogász az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: amennyiben a második forduló elmarad, az első eredménye is semmisnek tekintendő, s mind a két fordulót újra meg kell majd tartani.

A kormányfő óriási politikai nyomás alá került, miután szombat este – amikor bejelentette, hogy az egész ország gyakorlatilag leáll, s csak a létfontosságú nyilvános helyek, az élelmiszerboltok, a dohányboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a benzinkutak lehetnek ezentúl nyitva, és mindenkinek a legszükségesebbre kell korlátoznia a mozgását, amiért a Covid-19 vírus okozta fertőzés egyre erősebben terjed az országban – nem halasztotta el a választások első fordulóját, noha kormányának két tagja, valamint tíz képviselő, köztük az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője, Christian Jacob is megbetegedett.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője vasárnap este az “egészségügyi háborúra” való tekintettel a második forduló elhalasztását kérte, hasonlóan Yannick Jadot-hoz, a Zöldek elnökéhez és más ellenzéki politikusokhoz.

Az első eredmények azt mutatták, hogy azok, akik elmentek szavazni, a jelenlegi városvezetőket erősítették meg a pozícióikban, de a politikusok vasárnap este kevéssé kommentálták az eredményeket.

Édouard Philippe miniszterelnök a normandiai Le Havre-ban jelöltette magát, amelynek kormányfői kinevezése előtt polgármestere volt, s az első fordulóban 43 százalékkal az élen végzett. Párizsban a jelenlegi polgármester, a szocialista Anne Hidalgo lett az első a szavazatok 30 százalékával, a 22 százalékot elért jobbközép Rachida Dati korábbi igazságügyi miniszter előtt, de a második fordulóba bejutott a harmadik helyen álló kormánypárti Agnes Buzyn is, aki a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg. Az északi Lille-ben is a jelenlegi polgármester, a szocialista Martin Aubry végzett az élen 30 százalékos támogatottsággal a Zöldek és a kormánypárti jelölt előtt, míg Gérald Darmanin költségvetési miniszter az első fordulóban megszerezte a szavazatok többségét az északi Tourcoing-ban. A második fordulóba azok a jelöltek jutnak tovább, akik az elsőben legalább 10 százalékos támogatottságot értek el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »