Újabb politikus jelentkezett be a német CDU elnöki tisztségére

Megpályázza a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségét Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának vezetője. A politikus ezt kedden jelentette be Berlinben.

Tájékoztatóján kiemelte, hogy a CDU-nak a politikai közép pártjának kell maradnia, világosan elhatárolódva a jobb-, és a balszéltől, továbbá párbeszédet kell indítania az ország két része – a volt NDK területe és a nyugati tartományok – között. A CDU-nak emellett küzdenie kell a közepes jövedelmű rétegek közterheinek csökkentéséért, meg kell mutatnia a választóknak, hogy valamennyi párt közül a leginkább alkalmas a jövő nagy kihívásai – köztük a klímaváltozás – megválaszolására, valamint az eddiginél jóval hangsúlyosabban kell állást foglalnia Európa-politikai és külpolitikai ügyekben – mondta.

A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) együtt kormányzó párt politikusa arról is szólt, hogy ki kell tartani a jelenlegi koalíciós felállás mellett a ciklus végéig, azaz 2021 őszéig, és a kormánynak a jelenlegi kancellár, Angela Merkel vezetésével kell végigdolgoznia a ciklust.

Norbert Röttgen az első politikus, aki nyilvánosan bejelentkezett a legnagyobb német kormánypárt elnöki tisztségére. Lépése váratlan, egyetlen lap vagy politikai elemző sem jelezte előre. A pártközpont adatai szerint két további pályázó is van, azonban nevüket mindaddig nem közlik, amíg maguk a jelentkezők nem tájékoztatják a nyilvánosságot szándékukról.

Annegret Kramp-Karrenbauer jelenlegi pártelnök február 10-én jelentette be, hogy távozik a tisztségből, amint kiválasztják a CDU következő vezetőjét. A pártelnöki tisztségre leginkább esélyesnek tartott három politikus – Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, Friedrich Merz volt Bundestag-beli frakcióvezető, illetve Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter – számos alkalommal szerepelt nyilvános rendezvényen az utóbbi napokban, de nem közölték egyértelműen, hogy maguknak szánják-e a CDU elnöki tisztségét.

Friedrich Merz informálisan már bejelentkezett Merkel helyére

Teljes káoszba fulladt Angela Merkel utódlása

Norbert Röttgen 54 éves, 1994 óta tagja a Bundestagnak, és 2009-től 2012-ig környezetvédelmi miniszter volt Angela Merkel akkori kormányában. Azért kellett távoznia, mert a CDU általa vezetett észak-rajna-vesztfáliai szervezete alulmaradt az SPD-vel szemben a tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

A politikus a 2012-es bukás után választotta a külpolitikát szakterületének. 2014 óta ő vezeti a Bundestag külügyi bizottságát, az ország legtekintélyesebb és leginkább rátermett külpolitikai szakértői között tartják számon. Keddi tájékoztatóján erről a pályamódosításról elmondta: nem érzi úgy, hogy hátrányára lehet a pártelnökségért folytatott versenyben, mert a történtek azt mutatják, hogy képes vert helyzetből felkelni.

https://www.instagram.com/p/B8s7sK9CGb4/

Annegret Kramp-Karrenbauer a következő napokban valamennyi tényleges és lehetséges utódjelöltjével tárgyal, és az elnökség február 24-i ülésén ismerteti elképzeléseit a tisztújítást megelőző lépések mikéntjéről és ütemezéséről.

Norbert Röttgen berlini tájékoztatóján bírálta a távozó pártelnököt a tisztújítási folyamat körüli bizonytalanságok miatt. Kifejtette, hogy szerinte az elnöki tisztség betöltésére az alapszabály szerint hivatott kongresszus összehívása előtt meg kell szavaztatni a tagságot, és az egész folyamatot még jóval a nyári törvényhozási szünet előtt le kell zárni.

Kramp-Karrenbauer távozása azt is jelenti, hogy nem kíván a CDU és a CSU közös kancellárjelöltjeként indulni a következő Bundestag-választáson. Ezzel kapcsolatban Röttgen azt mondta, hogy elsőként a pártelnöki tisztség betöltéséről kell dönteni, és majd csak az év vége felé lenne érdemes kancellárjelöltet állítani.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »