A gazdaságra is veszélyt jelent az új kínai koronavírus-járvány

A gazdasági növekedés a – szintén Kínából indult – súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) kitörése után is megtorpant 2003-ban. Az a járvány közel 800 életet követelt. A szigorúbb megelőző intézkedéseket azonban ezúttal egy potenciálisan fertőzőbb koronavírus ellensúlyozza. Ráadásul a világ második legnagyobb gazdasága a globális növekedés sokkal nagyobb részét teszi ki most, mint 2003-ban. Nem csoda hát, ha a befektetők nyugtalankodnak.

A tőzsdék hétfőn Japántól Európáig bezuhantak, az olajárak pedig csaknem 3 százalékkal visszaestek. A vírus epicentrumához közelebb eső pénzpiacokra gyakorolt hatás valószínűleg még nagyobb lesz, de ez csak szerdán, a Holdújév vége után lesz érezhető, amikor újra megnyitják a hongkongi tőzsdét.

Noha úgy tűnik, az új vírus kevésbé halálos, mint a korábbiak, nagyobb gazdasági veszélyt jelent Kínára és a világgazdaságra egyaránt. Amikor a SARS megjelent, az ország bruttó hazai terméke közel kétszámjegyű növekedést produkált. Ezzel szemben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a 2019-es 6,1 százalékos bővülés – még a vírus nélkül is – 5,8 százalékra fog mérséklődni 2021-re.

A már amúgy is hatalmas adóssággal küzdő bankok a járvány kitörése miatt kénytelenek lesznek alacsonyabb kamatú kölcsönöket nyújtani a vállalatok támogatása érdekében. Az infrastrukturális kiadások – amelyek alapjában véve az ösztönzés preferált eszközei – kevésbé lesznek hatásosak most, hogy Kína egyre gazdagabbá válik. Peking egyre inkább a fogyasztók felé fordul, tőlük várja a gazdaság további fellendítését, ez azonban nem jó taktika.

Mindemellett Kína világgazdaságban betöltött szerepe azt jelenti, hogy az ázsiai óriás problémáit másutt is jobban érzékelik. 2003-ban a Népköztársaság alig 4 százalékkal járult hozzá a globális GDP-hez és a kollektív gazdasági növekedéshez. A folyó naptári évben várhatóan a globális teljesítmény csaknem 17 százalékát, valamint a növekedés 29 százalékát generálja.

Mostanáig India stagnáló gazdasága volt az oka annak, hogy az IMF 3,3 százalékra csökkentette az idei globális növekedésre vonatkozó előrejelzését. Mivel a vírus egyre több helyen üti fel a fejét, és egyes nemzetek elfordulnak, valamint karanténba helyezik a látogatókat, Kína új járványa további potenciális csökkenést jelent.

  • A legfrissebb fejlemények
Kínában a fertőzöttek száma hétfő estig elérte a 4535-öt, míg a halálos áldozatok száma 106-ra nőtt. A fertőzés ugyan a Tibeti Autonóm Területen kívül az ország összes területére elért, de az esetek túlnyomó többsége még mindig Hupej tartományra korlátozódik, ahol hétfő estig összesen 2714 esetet tartottak nyilván, míg a jelenleg második legsúlyosabban érintett dél-kínai Kuangtung tartományban mindössze 188 beteget diagnosztizáltak ugyaneddig. Hupej tartomány nagy részét a múlt hét vége óta egyelőre határozatlan időre lezárták annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését, ám aggodalomra ad okot, hogy az első esetek jelentése és a tartomány székhelye, Vuhan lezárása között eltelt 24 napban a 11 milliós város lakosságának majdnem fele elhagyta a várost, és elsősorban a szomszédos tartományokba, illetve kisebb létszámban külföldre utazott.

A kínai járványügyi központ hétfőn jelentést adott ki, amelyben az új koronavírusról eddig egybegyűjtött információkat összegzi. A jelentés szerint a vírus súlyosan fertőző, egy vírushordozó a fertőző szakaszban két-három további embernek adhatja tovább a kórt. A szakértők szerint arra azonban egyelőre nincsen számottevő bizonyíték, hogy – az egészségügyi bizottság korábbi kijelentésének megfelelően – az új koronavírus már a lappangási ideje alatt fertőzne. A járványügyi központ az eddig ismert esetek alapján megállapította, hogy a kór a betegek 16,8 százalékánál vezet súlyos tüdőgyulladás kialakulásához, a halálozási arányt pedig kevesebb mint 3 százalékra becsülték.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Foreign Policy Magazine (@foreignpolicymag) on

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »