A túszul ejtett nemzet

Bár El Salvador nem háborús övezet, akár az is lehetne. Az apró közép-amerikai országban ugyanis az MS-13 és a La 18 rivális bandák irányítják és befolyásolják az élet minden aspektusát, ami miatt a világ egyik legveszélyesebb helyének számít.

Az 1992-ben lezárult, 12 éves polgárháború vége óta kialakult salvadori bandakultúra „páratlan” a brutalitás és az erőszak mértéke szempontjából. Az ország védelmi minisztériumának becslése szerint mintegy 500 000 salvadori tagja valamelyik bandának akár közvetlen részvétel révén, akár rokonok kényszerítése és zsarolása révén. Ez a szám már önmagában is ijesztő, hát még ha belegondolunk, hogy egy 6,5 millió lakosú országról beszélünk.

2015-ben El Salvadorban volt a legmagassabb a gyilkossági ráta – több mint 100 emberölés jutott 100 000 lakosra. Az elmúlt két évtizedben elkövetett gyilkosságok pedig valamilyen módon mind kapcsolatba hozhatóak a két legnagyobb rivális banda – a Mara Salvatrucha (MS-13) és a Barrio 18 (La 18) -, valamint a kormányzati biztonsági erők között dúló háromoldalú bandaháborúval.

Tovább olvasom →

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »