Az USA már nem tartja devizamanipulátornak Kínát

Az amerikai kormányzat megszüntette Kína árfolyammanipulátor besorolását – jelentette be helyi idő szerint hétfőn Washingtonban Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.

Az amerikai kormányzat ezáltal a tavaly nyáron hozott – és az Egyesült Államokban is sok szakértő által ellentmondásosnak ítélt – döntését változtatta meg. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis még augusztusban – amikor a kereskedelmi vita miatt jócskán megromlott az amerikai-kínai viszony – jelentette be, hogy Peking manipulálja, azaz érdekeinek megfelelően csökkenti nemzeti valutájának értékét. A jüan dollárhoz viszonyított árfolyama tavaly augusztusban a 7 jüanos küszöb alá esett.

Mnuchin hétfőn hangsúlyozta: „Kína végrehajtható kötelezettségvállalást tett arra, hogy tartózkodik a leértékelési versenytől, és elősegíti az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot”.

A kormányzat egyébként az Egyesült Államok kereskedelmi partnereinek valutaárfolyam-politikájáról a kongresszusnak megküldött jelentésében már leszögezte, hogy Kína „beleegyezett a valutaárfolyamára és külső egyensúlyára vonatkozó lényeges információk nyilvánosságra hozatalába”.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy Kína levétele a árfolyammmanipulátorok feketelistájáról az amerikai kormány gesztusa a kétoldalú kereskedelmi egyezmény első fázisának aláírása előtt, amelyre január 15-én kerül sor a Fehér Házban, ünnepélyes ceremónia keretében.

A Donald Trump amerikai elnök és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes által aláírandó egyezmény egyik fejezete magában foglal egy valutával foglalkozó részt is, amelyben Kína elkötelezi magát, hogy a jövőben tartózkodik nemzeti valutája versenyszempontok miatti leértékelésétől.

Bár az amerikai kormányzatot tavaly nyáron éles bírálatokkal illették, amikor feketelistára helyezte Pekinget, a hétfői döntés bejelentése után ugyanúgy megfogalmazódtak kritikák. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője például azt nyilatkozta: „Kína igenis árfolyammanipulátor, ez tény”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »