A minimálbér megemelésével igyekszik csillapítani a tüntetők haragját a chilei vezetés

Sebastián Pinera chilei elnök szerdán megemelte a minimálbért, hogy így próbálja meg lecsillapítani a kedélyeket a dél-amerikai országban, ahol több mint két hete zajlanak tüntetések a társadalmi egyenlőtlenségek miatt.

A chilei államfő aláírta a törvénytervezetet annak az állami támogatásnak a bevezetéséről, amely havi 350 ezer chilei pesóra (több mint 140 ezer forintra) növeli a teljes munkaidőben dolgozók minimálbérét – jelentette a helyi média.

Az intézkedést, amelyben a tervek szerint mintegy 540 ezer munkavállaló részesül, a kongresszusnak még jóvá kell hagynia. A minimálbér jelenleg 301 ezer chilei peso (több mint 120 ezer forint).

„Ezzel érdemben, és nem csak jó szándékkal válaszolunk arra, amit az emberek olyannyira erőteljesen követelnek” – fogalmazott Pinera.

A chilei tüntetéshullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt. A dél-amerikai országban több mint két hete tartanak a tüntetések, amelyek gyakran zavargásokba torkollanak, nagy pusztításokhoz vezetnek, és eddig 20 ember halálát okozták.

Santiago, 2019. november 7.
Kormányellenes tüntetők által felgyújtott útakadály ég Santiagóban 2019. november 6-án.
MTI/EPA-EFE/Alberto Valdes

A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy a minimálbér-emelés része annak az intézkedéscsomagnak, amelyet a kormány a tüntetők követeléseire válaszul készül bevezetni. Pinera ezenkívül jelentős kormányátalakítást is végrehajtott, de az intézkedések nem elégítették ki a tiltakozókat, akik már gyűléseket tartanak, alkotmányos reformot is követelve.

A BBC által kedden sugárzott interjúban Pinera elutasította a lemondására való felszólításokat, kijelentve, hogy demokratikusan választották meg őt, és kitölti mandátumát.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek