A kormányátalakítás hatására sem csillapodnak az indulatok Chilében

A több mint egy hete tartó kormányellenes tüntetések hatására a chilei elnök hétfőn jelentős kormányátalakítást hajtott végre: Sebastián Pinera menesztette a belügy- és a pénzügyminisztert is. Az intézkedések bejelentése után azonban ismét összecsapások törtek ki a demonstrálók és a rendőrök között.

„Chile megváltozott, és a kormánynak is meg kell változnia” – mondta a televízióban Pinera. A kabinetátalakítás értelmében Gonzalo Blumel lett a belügyminiszter, ő Pinera unokatestvérét és közeli munkatársát, Andrés Chadwickot váltotta, akit bíráltak az elnyomónak tartott intézkedések miatt. Felipe Larraín pénzügyminiszter helyére Ignacio Briones közgazdász került, gazdasági miniszterré Lucas Palacios közmunkaügyi helyettes államtitkárt jelölték, a kormányszóvivőnek megfelelő posztot pedig Karla Rubilar kapta. Pinera rajtuk kívül többek között leváltotta a munkaügyi és a sportminiszterét is.

A chilei elnök szombaton jelentett be jelentős kormányátalakítást, mégpedig annak hatására, hogy a dél-amerikai országban történelminek bélyegzett tiltakozást tartottak a társadalmi egyenlőtlenségek miatt. Tudósítások szerint helyi idő szerint pénteken 1,2 millióan vonultak a főváros, Santiago utcáira, hogy gazdasági reformokat követeljenek.

A tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt.

A chilei elnök a múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett, a közrend feletti ellenőrzést a katonaság vette át, kijárási tilalmat vezetve be Santiagóban és más nagyvárosokban. Az elnöki hivatal szerint Pinera helyi idő szerint hétfő hajnalban feloldotta a fővárosban, illetve az ország egyes térségeiben bevezetett szükségállapotot.

Pinera a múlt héten új „szociális paktumra” szólított fel, ígéretet téve a minimálbér- és nyugdíjemelésre, arra, hogy eláll a tömegközlekedés jegyárainak emelésétől, valamint rendbe hozza az ország gyengélkedő egészségügyi rendszerét. Az intézkedések azonban nem vetettek véget a tüntetéseknek, amelyek hétfőn folytatódtak Santiagóban.

Santiago de Chile, 2019. október 29.
Egy kormányellenes tüntető Molotov-koktélt dob a rendőrök felé Santiagóban 2019. október 28-án.
MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra Jr

A kormánynak „eltökélt szándéka”, hogy „egy igazságosabb Chilét hozzon létre” – jelentette ki Pinera, aki ígéretet tett arra, hogy olyan párbeszédet fognak folytatni a társadalmi rétegekkel, amely „az ország minden közösségéhez és minden szegletébe elér”.

Az elnök hétfői bejelentését követően néhány órával erőszakos összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrség között Santiago belvárosában. Az összetűzések a chilei La Moneda palota – az elnöki hivatal – és a Plaza Italia közé koncentrálódtak, ez utóbbi a tüntetések epicentruma. A helyi média összecsapásokról számolt be Valparaísóban és Concepciónban is.

Forrás: MTI/AFP/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »