Folytatódik az olasz acélipar mizériája

Drámainak és elfogadhatatlannak nevezte a kialakult helyzetet Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a szerda késő este tartott sajtótájékoztatóján, miután az ArcelorMittal acélcsoport bejelentette, hogy vagy megválik 5 ezer dolgozójától, vagy elhagyja Olaszországot.

Conte „vészhelyzetről” beszélt, s bejelentette, hogy a római kormány folyamatos egyeztetést indít el. Felszólította az ArcelorMittalt, hogy ne zárkózzon el a további megbeszélésektől, és gondolja újra olaszországi ipari terveit. A kormány csütörtökön a szakszervezetekkel tárgyal.

„Egész Olaszország számára hatalmas csapás lenne”, ha az ArcelorMittal elhagyná olaszországi gyárait – hangoztatta a kormányfő. Elmondta, hogy a francia-brit-indiai acélcsoport nem azért akar felhagyni az olaszországi termeléssel, mert nem látja garantáltnak a tevékenységét az érvényes jogszabályok mellett. Mint Conte kifejtette, a vállalat döntésének igazi indoka az, hogy a csoport a jelenlegi évi 4 millió tonna olaszországi acélgyártást nem tartja elegendőnek ipari befektetései fedezéséhez, ezért 5000 dolgozó elbocsátását akarja elérni. Ezt a római kormány elfogadhatatlannak tartja.

„Az ArcelorMittal tudta, mit vállal, ezek után nem szeghet szerződést. Olaszország nem hagyja magát becsapni” – hangoztatta Conte.

Az olasz kormány és az ArcelorMittal tulajdonosai közti szerdai tárgyalás mintegy három órán át tartott. Ezután az olasz miniszterelnök külön kormányülést hívott össze, majd sajtótájékoztatót tartott. A tárgyaláson az olasz kormány több tagja, köztük Stefano Patuanelli gazdasági fejlesztésért felelős miniszter is részt vett. A nemzetközi csoportot a tulajdonos és egyben vezérigazgató Lakshimi Mittal, valamint Aditya Mittal pénzügyi igazgató képviselte.

Ezzel egyidőben a legnagyobb olasz acélgyár, a tarantói Ilva több mint 8 ezer dolgozója 24 órás munkabeszüntetésbe kezdett szerda délután. A Fiom-Cisl fémipari szakszervezeti tömörülés által meghirdetett sztrájk éppúgy szól a tulajdonosnak, mint a kormánynak – hangoztatta az érdekképviselet. A sztrájkot később tovább hosszabbították, egészen péntekig.

  • Előzmények
Az acélcsoport hétfőn jelentette be, hogy nem kívánja megerősíteni korábbi szerződéseit, és visszaszolgáltatja az államnak az olaszországi gyárakat, ahol több mint 10 ezren dolgoznak.

A világ legnagyobb acélipari csoportja korábban azzal indokolta döntését, hogy az olasz törvények bizonytalan jogi és operatív feltételeket teremtettek az ArcelorMittal tevékenységének folytatására. A vállalat arra a jogszabályra utalt, amelyet az új kormány kezdeményezésére a napokban szavazott meg a parlament: ez – a korábbi gyakorlattal ellentétben – eltörölte az ipari nagyvállalatok vezetőinek korábban biztosított felmentést az esetleges környezetvédelmi károk következményeiért. Az immunitás megvonását a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) szorgalmazta a korábbi munkaügyi miniszter Luigi Di Maio, a párt vezetője személyében.

Az „Ilva-törvényként” is ismert intézkedés a legnagyobb olaszországi fémgyár, a déli Tarantóban található Ilva menedzsereinek nyújtott garanciát, hogy egyebek között a vállalat átépítése során felmerülő környezeti károkért ne terhelje őket felelősség.

Az ArcelorMittal tavaly novemberben vette bérbe az Ilvát és a hozzá tartozó többi olaszországi üzemet, ahol összesen több mint 10 ezren dolgoznak. Tulajdonossá 2021-ben vált volna.

„Bomba robbant” az olasz acéliparban

A visszalépéssel az acélipari létesítmények az állam kezébe – pontosabban a gyárak fölé kirendelt kormánybiztoshoz – kerülnek vissza. Az 1905-ben alapított tarantói Ilvát és társüzemeit 2012 óta kormánybiztos vezette. Európa legnagyobb acélfeldolgozójáról van szó, amely az olasz ügyészségek vizsgálataiban „halálgyárként” szerepel a Taranto térségében okozott súlyos környezetszennyezés miatt. A hatóságok ezért az Ilva több részlegét lezárták. Az új tulajdonos feladata éppen az acélüzem „szanálása” volt megfelelő környezetvédelmi átalakítással.

Az Ilva 2018-ban 4,5 millió tonna acélt állított elő.

Az acélágazat adja az olasz GDP 1,4 százalékát. Elemzők szerint az „acélválságba” akár bele is bukhat a Conte-kormány, ha nem talál minél előbb megoldást.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »