Megtartják, sőt meg is duplázzák a bankadót Szlovákiában

A jövő évtől tervezett kivezetés helyett megtartják a bankadót és megduplázzák annak mértékét Szlovákiában – az erről szóló törvénymódosítást szerdai ülésén hagyta jóvá a szlovák kormány.

Szlovákiában 2012-ben vezették be a bankadót és a korábbi tervek annak megszüntetésével számoltak 2020-tól. A jelenleg hatályos szabályozás szerint az országban a banki intézményeknek passzívumaik 0,2 százalékát kell befizetniük bankadó formájában.

A kormány által most elfogadott törvénymódosítási javaslat szerint ennek az adónak a mértéke 2020-tól megduplázódik. Ez az adóemelés 144 millió euró tervezett többletbevételt juttat az államkasszába.

A bankadóra vonatkozó jogszabály adó emelését célzó változtatásának kidolgozását a szlovák kormány koalíciós tanácsa kérte a pénzügyminisztériumtól. A szaktárca vezetője, Ladislav Kamenicky a tervezett változtatás kapcsán azt mondta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek: számára az az elsődleges, hogy a jövő évi állami költségvetést úgy fogadják el, hogy a hiánycél ne lépje túl a GDP 0,49 százalékát. Hozzátette: ezt a célkitűzést azonban veszélybe sodorhatja több olyan jogszabály, amelyek még a jövő év februárjára kitűzött parlamenti választások előtt kerülnek a törvényhozás elé, s ő erre reagálva terjesztette elő a most elfogadott változtatást.

A jogszabály módosítását és a bankadó megemelését az elképzelés ismertté válása óta ellenzi a Szlovák Bankszövetség (SBA), amely szerint bár a szlovák bankszektor a legstabilabbak közé tartozik az Európai Unióban, járulékterhei viszont a legmagasabbak.

A szlovák bankszektor adózás utáni tiszta nyeresége 2018-ban közel 640 millió euró volt, az idei év első felében pedig 346 milliót tett ki, ami éves szinten 2 százalékos növekedést jelent.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »