Meghátrált a tüntetőkkel szemben a chilei vezetés

A chilei szenátus hétfőn egyhangúlag elfogadta azt a törvénytervezetet, amely eltörli a fővárosi metrójegy árának legutóbbi drasztikus emelését, Sebastian Pinera államelnök pedig bejelentette, hogy kedden közös asztalhoz ül az ország legfőbb politikai szereplőivel egy „társadalmi egyezség” kidolgozása érdekében.

A képviselőház már vasárnap jóváhagyta a törvénytervezetet, amely a szenátus áldásával most törvényerőre emelkedhet. A jogszabály felhatalmazza az államfőt, hogy semmissé nyilvánítsa a metrójegy árának emelését, amely az utóbbi napok tizenegy halálos áldozattal járó, fosztogatásokkal és összecsapásokkal kísért zavargásainak a közvetlen kiváltója volt.

Pinera hétfő este bejelentette, hogy keddre tanácskozásra hívta össze a legfőbb politikai szereplőket, vagyis a pártok vezetőit, a kormány tagjait, valamint az ellenzéki erők képviselőit. Úgy fogalmazott: e találkozó célja felkutatni azokat a lehetőségeket, amelyek révén ki lehetne alakítani egyfajta „társadalmi egyezséget”, olyat, amely a chileieket gyorsan, hatékonyan és felelősségteljesen ismét „egységbe tömörítheti” a jelenlegi bajok orvoslására.

Santiago de Chile, 2019. október 21.
Kormányellenes tüntetők a chilei fővárosban, Santiagóban 2019. október 21-én.
MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes

Péntek óta rendkívüli állapot van érvényben Santiago de Chilében és több más chilei városban. A metrójegyre vonatkozó áremelés csupán a jéghegy csúcsa, a zavargások hátterében az általános gazdasági helyzet, a megélhetési nehézségek, a nagy társadalmi egyenlőtlenségek állnak.

Hétfőn ismét éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a chilei fővárosban. Ez a harmadik egymást követő nap, hogy az ország több városában korlátozzák a polgárok szabad mozgását és gyülekezéshez való jogát.

Hétfő délután újra többezres, az áremelések ellen tiltakozó gyűléseket tartottak Santiago de Chile különböző pontjain. Az emberek Víctor Jara chilei költő és énekes dalait énekelték, és sokan „Nem az erőszakra” feliratot mutattak fel. Egyes helyeken a rendőrség könnygázgránátokat vetett be ellenük. A zavargások eddig tizenegy halálos áldozatot követeltek a fővárosban. Tüntetések szerveződtek több vidéki nagyvárosban is.

  • Előzmények:

Pinera az elnöki palotában hétfőn tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a zavargások által okozott anyagi kár országos szinten több százmillió dollárra rúg. Jelezte, hogy újjáépítési tervet kíván kidolgozni a tömegközlekedési hálózat helyreállítására több olyan városban, mint Santiago de Chile vagy Valparaíso, amelyeket a legsúlyosabban érintettek az erőszakos cselekmények.

Elmondása szerint a lakosság szociális körülményeit javítandó olyan reformcsomagot kell létrehozni, amelynek keretében rendeznék a nyugdíjakat, csökkentenék a gyógyszerárakat és az orvosi vizsgálatokra vonatkozó várakozási időt, továbbá nagyobb figyelmet fordítanának az egészségmegőrzésre.

Forrás: MTI/AFP/EFE

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »