Egyre kevesebben támogatják Angela Merkel utódjelöltjét

Erősödik az elégedetlenség Annegret Kramp-Karrenbauer elnökkel szemben a német Kereszténydemokrata Unióban (CDU), miután a párt sorozatban négy választáson veszített szavazókat – írta a keddi német sajtó.

A Focus hírmagazin hírportálja szerint „lázadás” formálódik a CDU elnöke ellen, akit alig egy éve, 2018 decemberében választottak meg. Az ntv hírtelevízió kommentátora a csatorna hírportálján azt írta, hogy az utóbbi hónapok vesszőfutása nemcsak a pártelnök hibája, hanem annak is a jele, hogy „összeomlóban van a Merkel-rendszer” – a párt korábbi vezetője, Angela Merkel kancellár markáns arculat nélküli párttá tette a CDU-t és most egy alkalmatlan utódjelölt útját egyengeti.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke sajtóértekezletet tart a türingiai tartományi választások utáni napon, 2019. október 28-án, Berlinben. A választást a posztkommunista Baloldal (Die Linke) nyerte, és a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) is megelőzte a Kereszténydemokrata Uniót. A CDU támogatottsága az öt évvel ezelőtti 33,5 százalékról 21,8 százalékra süllyedt, így 21 képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe. MTI/AP/Markus Schreiber

A német kereszténydemokraták legutóbb vasárnap szenvedtek el súlyos csapást, pártjuk a türingiai tartományi választáson csupán a harmadik helyet érte el, és a posztkommunista Baloldal (Die Linke) mellett a fő jobboldali vetélytárs, az Alternatíva Németországnak (AfD) is megelőzte. Szeptemberben a brandenburgi tartományi választáson szintén csak a harmadik helyet érték el, és a szászországi tartományi, valamint a májusi európai parlamenti választáson is jóval gyengébben szerepeltek, mint az előző, öt éve tartott választáson.

Keddi lapjelentések szerint viharos volt az elnökség hétfőn Berlinben tartott ülése, amelyen a türingiai eredményeket elemezték. A CDU ifjúsági szervezetének – Junge Union – vezetője, Tilman Kuban nyíltan megkérdőjelezte a pártelnök alkalmasságát arra, hogy kancellárjelöltként vezesse a pártot a következő szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, és mihamarabbi döntést sürgetett az ügyben.

Friedrich Merz volt elnökjelölt, aki tavaly decemberben csupán 35 szavazattal maradt el Annegret Kramp-Karrenbauer mögött az elnökválasztó kongresszuson, már vasárnap este kifejtette egy Twitter-bejegyzésben, hogy változtatásokra van szükség, mert a türingiai eredmény is azt jelzi, hogy a középen álló pártok között elmosódtak a különbségek, és a választók ezért a szélekre, a Baloldalhoz és az AfD-hez sodródnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A politikus hétfőn a ZDF országos köztelevíziónak elmondta, hogy szerinte Angela Merkel is felelős a bajokért, mert a nagykoalíció – a CDU, a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) közös kormánya – „bűn rossz” képet mutat, és a kormányzati munka határozott vezetés nélkül zajlik. Hozzátette: elképzelhetetlennek tartja, hogy a kormány változtatások nélkül kitarthat a ciklus végéig, 2021 őszéig.

Annegret Kramp-Karrenbauer a hétfői elnökségi ülés után tartott tájékoztatóján a bírálatokra reagálva kijelentette, hogy szerinte ugyan az a megfelelő, ha a 2020 végén tartandó kongresszuson állítanak kancellárjelöltet és kezdik meg a felkészülést a Bundestag-választásra, de aki nem ért ezzel egyet, már a következő, november 22-én kezdődő kongresszuson megteheti javaslatait.

A CDU/CSU országos választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint a 26-29,5 százalékos sávban van, elmarad a 2017 szeptemberében tartott Bundestag-választáson elért 32,9 százaléktól, és nagyjából megfelel a tavaly decemberi elnökváltás idején regisztrált szintnek.

Annegret Kramp-Kakarrenbauert a legutóbbi, október elején végzett mérések szerint a választók 11 százaléka tartja alkalmasnak a kancellári tisztségre.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »