Mégis összecsaptak a törökök a szíriai kormányerőkkel

Annak ellenére, hogy Oroszország megpróbált kialakítani egy ütközőzónát a szíriai kormányerők és a török csapatok között, nem sikerült elkerülni a két fél összecsapását. Pedig elvileg még él a tűzszüneti megállapodás is.

Megtörtént az első összecsapás kedden a szíriai kormányerők és a török csapatok között azután, hogy október 9-én Törökország offenzívát indított Északkelet-Szíriában az ott élő kurdok ellen – adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja, amely szerint elesett hat szíriai katona.

A török tüzérség lőni kezdte reggel a szíriai kormánycsapatokat – közölték -, majd gépfegyverek sorozatlövései hallatszottak a török-szír határ közelében fekvő al-Asszadíja falu pereméről. Öt szíriai kormánykatona a tüzérségi tűzben halt meg, egyet pedig kivégeztek az Ankara oldalán harcoló szíriai lázadók – közölte saját forrásaira hivatkozva a szervezet.

A török offenzíva október 17. óta szünetel, a térségben ugyanis amerikai, majd orosz közvetítés nyomán tűzszüneti megállapodás van érvényben e hét kedd délutánig, azzal a feltétellel, hogy a szíriai kurd fegyveresek kivonulnak a határ menti sávból.

Orosz ütközőzóna lesz Északkelet-Szíriában

Folyamatosan érkeznek az orosz csapatok Szíriába

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy a Törökország által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia az érvényben lévő tűzszüneti megállapodás közelgő lejárta ellenére még nem vonult ki teljesen Északkelet-Szíriában a határ menti sávból. A miniszter jelezte: ha az YPG kedden 18 óráig (magyar idő szerint 16 óráig) nem vonul ki az Eufrátesz folyótól az iraki határig húzódó 444 kilométer hosszú és 30 kilométer széles sávból, a területet a török hadsereg „tisztítja meg a terroristáktól”.

A török hadsereg október 9-én indított támadást a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonása után biztonsági övezetet alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit.

Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek egy 120 órás tűzszünetről, amely alatt a kurd milíciáknak ki kellett vonulniuk a térségből. A tűzszünet keddi lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban újabb, 150 órás tűzszünetet hirdetett, megerősítve ugyanakkor, hogy a kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból – beleértve Tel Rifaat és Manbidzs városát is.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »