Már csak a briteken múlik a Brexit lezárása, de épp ez a baj

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben. Nagy-Britanniában azonban még vannak gondok.

A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután csütörtök délelőtt egyetértésre jutottak a felek tárgyalódelegációi. A bennmaradó tagállamok által jóváhagyott zárónyilatkozatban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról.

A kiválási megállapodás ezután a londoni törvényhozás, illetve az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra. Előbbiben a szavazás kimenetele közel sem egyértelmű, sőt sokak szerint az elutasítás tűnik egyelőre valószínűbbnek.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint „nagyszerű új megállapodás” született csütörtökön a brit EU-tagság megszűnésének  feltételrendszeréről. Johnson csütörtöki Twitter-bejegyzése szerint most a londoni parlamenten a sor, hogy szombaton „jusson a Brexit-folyamat végére”. A Downing Street csütörtökön közölte, hogy a kormány a szombati parlamenti ülésen szavazásra bocsátja a Brexit-megállapodást.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonban azonnal elutasította az egyezményt, a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) – amelynek alsóházi szavazataira a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van – csütörtökön szintén azt közölte, hogy a megállapodást jelenlegi formájában nem tudja támogatni.

A Munkáspárt vezetője szerint a csütörtökön elért megállapodás még rosszabb, mint az előző miniszterelnök, Theresa May által tavaly novemberben kötött eredeti Brexit-egyezmény, amelyet a londoni parlament háromszor elutasított. Jeremy Corbyn közölte: a Labour szerint az egyezség a munkavállalók védelme és jogosultságai szempontjából „lefelé tartó versengést” indíthat el, kockára teszi az élelmiszerbiztonságot, aláássa a környezetvédelmi normákat és lehetővé teszi, hogy a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatot (NHS) amerikai magánvállalatok felvásárolják. Corbyn szerint mindezek alapján a megállapodást vissza kell utasítani. A Munkáspárt vezetője hozzátette: a legjobb megoldás az, ha a választók mondhatják ki a végső szót egy népszavazáson.

A Munkáspárt és a Demokratikus Unionista Párt támogatása nélkül reménytelen a Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyása, a Konzervatív Párt ugyanis kisebbségben kormányoz, és még a DUP szavazataival együtt is szüksége lenne számos ellenzéki voksra az egyezmény jóváhagyásához.

A DUP azonban csütörtökön kora este kiadott nyilatkozatában közölte: jóllehet a miniszterelnök „azt hiszi”, hogy nagyszerű megállapodást ért el, a Demokratikus Unionista Párt ezt az egyezményt nem tudja támogatni. Véleménye szerint a szerződésben foglaltak nem szolgálják Észak-Írország gazdasági jólétét, viszont kikezdik az Egyesült Királyság belső unióját.

Forrás: MTI

Friss hírek