A görögök több menekültet küldenének vissza Törökországba

A görög kormány 2020 végéig mintegy tízezer bevándorlót és menekültet akar visszaküldeni Törökországba. Ezt a görög kabinet hétfőn, sürgősséggel összehívott ülését követően jelentette be, mégpedig az egyik Leszbosz szigeti menekülttáborban kitört, halálos kimenetelű tűz és zavargás következményeként.

Míg a Sziriza párt és az Alexisz Ciprasz vezette előző kormány négy és fél éve alatt 1806 embert küldtek vissza, Kiriakosz Micotakisz kormánya tízezerre akarja növelni a visszaküldött bevándorlók számát 2020-ig – áll a miniszteri tanács után kiadott közleményben.

Az Égei-tengeri szigetekre érkezett bevándorlók számának növekedése miatt Görögország az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött szerződés óta a „legsúlyosabb” bevándorlási időszakát éli, 70 ezer bevándorlóval és menekülttel a területén – közölte hétfőn Leszboszon Lefterisz Oikunomu polgári védelmi miniszterhelyettes.

A kormány által bejelentett intézkedések között szerepel az Égei-tengeri járőrözések erősítése, a migránsok kontinensre történő szállítása, zárt befogadó központok építése a bevándorlók, illetve azok számára, akiknek a menekültügyi kérelmét elutasították, illetve a menekültügy átszervezése – áll a közleményben.

Moria, 2019. szeptember 30.
Rendőrök a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moriában lévő migránstábor kiégett konténerei előtt 2019. szeptember 30-án, miután az előző nap a körülményeik miatt tiltakozó migránsok gyújtogattak és összecsaptak a rendőrökkel a túlzsúfolt táborban. A tűzben két ember életét vesztette.
MTI/AP/Michael Varaklas

A Brüsszel és Ankara között 2016. március 20-án életbe lépett megállapodás előirányozza a Törökországhoz közeli görög szigetekre (Leszbosz, Híosz, Kósz, Lerósz és Számosz) érkező illegális bevándorlók és a szíriai menekültek – akik számára Törökország biztonságos országnak számít – visszaszállítását török földre.

A megállapodás eredményeképpen a 2015-ös és 2016 eleji egymilliós hullámhoz képest csökkent a Görögországba és az EU-ba érkező emberek – főleg szíriaik – száma. A 2016 márciusa óta Görögországba érkezők többsége viszont menedékjogot kért Görögországban, hogy ne küldjék vissza Törökországba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek