Szaúd-Arábia után Ausztrália veszi a legtöbb fegyvert

Ausztrália lett a világ második legnagyobb fegyverimportőre Szaúd-Arábia mögött – áll a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentésében.

A SIPRI elemzése szerint Ausztrália a 2017-es negyedik helyéről jött fel a másodikra 2018-ban, lévén az ország az elmúlt években növelte a harci repülőgépek és hajók importját a térségben észlelt fenyegetés közepette.

A fegyverimport listáját továbbra is Szaúd-Arábia vezeti, miközben Kína a 2017-ben elfoglalt hatodik helyről a harmadikra mászott fel 2018-ban. Szomszédja, India a második helyről a negyedikre esett vissza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A dpa német hírügynökség megjegyzése szerint eközben az ausztrál kormány arra irányuló szándéka, hogy az ország 2027-re a tíz legnagyobb fegyverexportőr között legyen, mivel a fegyverexport tekintetében a 2017-es 18. helyéről a 25. helyre csúszott vissza tavaly, veszített erejéből.

“Az ausztrál kormány 200 milliárd dollárt fektet be a védelmi képesség rekord szintű kiépítésébe” – fogalmazott a dpa-nak egy ausztrál védelmi szóvivő egy közleményben. “E csúcskategóriás képességek biztosítása magában foglalja felszerelések és szolgáltatások beszerzését olyan közeli partnerektől, mint az Egyesült Államok, valamint az együttműködést azokkal a vállalatokkal, amelyek fejlesztik Ausztrália ipari képességét” – tette hozzá.

A német hírügynökség megjegyzi, hogy Melissa Price ausztrál védelmi ipari miniszter a héten az Egyesült Államokba látogat, hogy a helyi fegyveripart népszerűsítse, és több munkahelyet biztosítson az F-35 Joint Strike Fighter nevű programban.

A fegyverexportpiacot továbbra is az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Németország uralja, miközben Spanyolország a 2017-es kilencedik helyéről az ötödikre ugrott fel 2018-ban.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »