Erdogan megint elővette a migránskártyát

Törökország egymillió szíriai visszatelepítését tervezi az ország északi részén létrehozandó biztonsági övezetbe, és ha nem kap hozzá megfelelő nemzetközi segítséget, különösen az Európai Uniótól, akkor  megnyitja az utat a migránsok előtt Európa felé – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában.

„Adjanak nekünk logisztikai támogatást, és akkor 30 kilométeres mélységben nekilátunk házakat építeni Észak-Szíriában. Így emberi körülményeket tudunk biztosítani. Vagy ez lesz, vagy elnézést, de megnyitjuk a kapukat. Vagy megkapjuk a támogatást, vagy sajnáljuk, de nem tudjuk egyedül viselni ezt a terhet. Nem kaptunk segítséget a nemzetközi közösségtől, különösen az Európai Uniótól” – hangoztatta Erdogan.

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Erdogan azon kijelentése, hogy Törökország nem kapott segítséget az EU-tól, persze némiképp ellentmond a tényeknek:

Törökországban mintegy négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai. A török hatóságok szerint eddig mintegy 350 ezren tértek vissza a török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai területekre.

Erdogan szeptember végéig hozná létre a biztonsági övezetet a határ közelében Washingtonnal együttműködésben. A török elnök célja, hogy eltávolítsa a térségből a szíriai kurd erőket, illetve gátat vessen a menekültek áradatának. Erdogan attól tart, hogy az ostrom alatt álló Idlíbből szíriaiak újabb milliói érkezhetnek országába. Az ENSZ úgy tudja, hogy több mint 570 ezren menekültek el a nagyrészt ellenzéki felügyelet alatt álló tartományból azóta, hogy a damaszkuszi kormány áprilisban offenzívát indított annak visszaszerzéséért.

A Fehérsisakosok nevű szíriai önkéntes mentőalakulat felvételén az alakulat tagja áldozatok után kutat épületromok közt az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Maaret an-Numan városában 2019. augusztus 22-én, miután a szíriai kormányerők légicsapást mértek egy török megfigyelőpontra valamivel északra Hán Sejkún térségétől. Hán Sejkún városát Bassár el-Aszad szíriai elnök fegyveres erői az előző nap foglaltak vissza öt év után az ellenzéki fegyveresektől.
MTI/AP/Fehérsisakosok

Egyelőre nem tudni, hogy a zóna kinek az ellenőrzése alatt állna, és mekkora területre terjedne ki, ugyanakkor a biztonsági övezetet Törökországból koordináló török-amerikai műveleti központ augusztus végén már megkezdte működését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »