Ausztrália megvédi egyetemeit a kínai beavatkozástól

Dan Tehan ausztrál oktatási miniszter szerdai bejelentése szerint az ország egyetemeinek mostantól együtt kell működniük biztonsági ügynökségekkel annak biztosítása érdekében, hogy elejét vegyék a jogtalan külföldi – leginkább kínai – beavatkozásoknak.

A külföldi hallgatók évente körülbelül 35 milliárd ausztrál dollárt (23,64 milliárd amerikai dollárt) hoznak az ausztrál gazdaság számára – ennek körülbelül egyharmadát a kínai hallgatók termelik. Ám a kibertámadások és az attól való félelmek után, hogy Kína talán befolyásolhatja az egyetemeken folyó kutatásokat és a hallgatókat, Tehan elmondta, hogy egyetemi képviselők és biztonsági ügynökségek közös munkacsoportjainak felállítását tervezik.

“Számos területen végzett kutatásaiknak és az ezek által generált szellemi tulajdonnak köszönhetően az egyetemek vonzó célpontot jelentenek” – fogalmazott a politikus a Canberrában tartott beszédében. “A munkacsoport gondoskodni fog arról, hogy a felsőoktatási intézmények megfelelő kibervédelemmel rendelkezzenek” – tette hozzá.

  • Egy példa
Júniusban derült ki, hogy Ausztrália legnagyobb egyeteme, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kibertámadás áldozatává vált, amelynek során a hackerek az egyetem dolgozóinak és hallgatóinak személyes adataihoz – például bankszámlaszámokhoz, útlevéladatokhoz, iskolai eredményekhez – fértek hozzá, mégpedig az elmúlt 19 évre vonatkozóan. A 2018 végén történt biztonsági incidensnek összesen több, mint 200 000 érintettje van. Az ausztrál hatóságoknak mindeddig nem sikerült azonosítaniuk az elkövetőket.

Az Ausztrália és Kína közti kapcsolatok igen feszültté váltak az elmúlt években az ausztrál fél azon félelmei miatt, hogy az ázsiai óriás titokban beavatkozik a belügyeibe.

A problémát már az előző miniszterelnök, Malcolm Turnbull is égető fontosságúnak minősítette, és már 2017 végén azt pedzegette, hogy Ausztrália a kínai befolyástól tartva meg fogja tiltani azokat a tevékenységeket, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy külföldiek avatkozzanak a belpolitikájába, legyen szó kémkedésjellegű kísérletekről vagy célzott pénzadományokról.

“Egyes külföldi hatalmak példátlan és egyre kifinomultabb kísérleteket tesznek a politikai folyamatok befolyásolására itt és máshol is. Biztosítanunk kell, hogy a politikánk és a parlamentünk elég erős ahhoz, hogy kiállja a külföldi hatalmak beavatkozási és befolyásolási kísérleteinek ostromát” – fogalmazott akkor az ex-kormányfő. Kína természetesen tagadta a vádakat.

A két ország kapcsolatát tovább rontotta, hogy tavaly augusztusban Canberra nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárta a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot ötödik generációs hálózatának kiépítéséből.

  • Ausztrália nem véletlenül az egyetemek terén szigorít
Peking külföldön élő kínai tudósokra, üzletemberekre és tanulókra számít, hogy bármilyen információhoz jusson. Az Egyesült Államokba például 350,000 kínai diák érkezik évente, akik rendkívül nagy kihívást jelentenek a hírszerző ügynökségek és a bűnüldözés számára, hiszen a mindenki számára nyitott amerikai oktatási kultúra fenntartása mellett a nemzetvédelmi kockázatokat is figyelembe kell venni.

Kína amerikai egyetemeken fejleszti kémhálózatát

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »