Kína tagadja, hogy beavatkozna Ausztrália belügyeibe

Kína paranoiának és hisztériának nevezte Ausztrália részéről Malcolm Turnbull kormányfő keddi bejelentését, amely szerint Canberra lépéseket tesz annak megakadályozására, hogy külföldről, elsősorban Kínából beavatkozzanak belpolitikájába.

„Néhány ausztrál sajtóorgánum rendszeresen történeket fabrikál az úgynevezett kínai befolyásról és az Ausztráliába való beszivárgásról” – írta szerdán a honlapján közzétett angol nyelvű közleményében Kína ausztráliai nagykövetsége. Mint fogalmaztak: „ezek a teljes mértékben légből kapott és hidegháborús mentalitásban, valamint előítéletekben bővelkedő beszámolók, jellegzetes Kína-ellenes hisztériát és paranoiát tükröznek”.

A közlemény szerint egyes ausztrál politikusok és kormányzati személyek „felelőtlen kijelentései” ártanak a két ország kapcsolatának, és a nagykövetség határozottan tagadja ezeket az állításokat.

„Kínának nem áll szándékában beleavatkozni Ausztrália belügyeibe, vagy pénzadományok révén befolyásolni a politikai folyamatait” – húzta alá a kínai nagykövetség, arra buzdítva Ausztráliát, hogy próbáljon meg objektíven és józanul viszonyulni Kínához, valamint ilyen módon szemlélje a két ország kapcsolatát is.

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő kedden arról beszélt az újságíróknak Canberrában, hogy bizonyos külföldi hatalmak „példátlan és egyre kifinomultabb kísérleteket tesznek a politikai folyamatok befolyásolására” Ausztráliában és a világ már részein is, továbbá kitért a „kínai befolyással kapcsolatos aggasztó jelentésekre” is. Turnbull bejelentésének hátterében az áll, hogy médiaértesülések szerint az utóbbi időben Peking az ausztrál belpolitikában is igyekezett hasznot húzni növekvő befolyásából. Tovább a teljes cikkre

Ausztrália és a szomszédos Új-Zéland azon országok közé tartozik, amelyek egyelőre lehetővé teszik, hogy a pártok külföldről kapjanak adományokat. Ezt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és számos európai ország jogszabályai tiltják.

Terveit vázolva Turnbull kedden elmondta, hogy Ausztrália a kínai befolyástól tartva meg fogja tiltani azokat a tevékenységeket, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy külföldiek avatkozzanak a belpolitikájába, legyen szó kémkedésjellegű kísérletekről vagy célzott pénzadományokról. Ennek érdekében szigorítanának a hazaárulást és kémkedést szabályozó törvényeken. Kiterjesztenék például a kémkedés definícióját, és akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhatna érte. Ezt a változtatást kiegészíti a választási törvény reformja, amely betiltja a külföldi politikai adományokat.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek